Munkavállalói elégedettség támogatása digitális megoldásokkal

A munkavállalói elégedettség olyan kifejezés, amellyel gyakran találkozhatsz a humánerőforrás-menedzsment témájú szakmai blogokon, workshopokon és gazdasági könyvekben. De mit jelent pontosan és hogyan támogathatja egy vállalat sikerességét? Cikkünkben megismerheted a dolgozói elégedettség fogalmát, előnyeit és hasznos tippeket olvashatsz arról, hogyan fokozható digitális eszközök segítségével.

Mi az a munkavállalói elégedettség?

A munkavállalói elégedettség alatt az alkalmazott munkahelyével kapcsolatos ​​beállítottságát értjük. A magas dolgozói elégedettség akkor következik be, ha az alkalmazott elégedett a bérrel, munkakörnyezettel, megfelelő interperszonális kapcsolatokat ápol munkatársaival és a munkavégzéshez kapcsolódó további körülmények is megfelelnek elvárásainak.

A dolgozói elégedettség mérésére kvantitatív és kvalitatív kutatásimódszereket egyaránt használnak. Így kérdőíves megkérdezéseket, mély- és fókuszcsoportos interjúkat is gyakran alkalmaznak a belső elégedettség vizsgálatához. A dolgozói elégedettség növelése extra menedzsment feladatokkal és sokszor jelentős költségvonzattal jár. Miért lehet, hogy a költségek és extra feladatok ellenére a korszerű vezetői elméleteket alkalmazó cégek mégis prioritásként kezelik a dolgozói elégedettség javítását?

A dolgozói elégedettség előnyei

Kevés dolog bizonyítja jobban a dolgozói elégedettség szervezeti teljesítményre gyakorolt pozitív hatását, minthogy az olyan modern minőségügyi rendszerek, mint az ISO (international organization for standardization) és a TQM (total quality management) alapkövetelménye a dolgozói elégedettség. Az alábbiakban kiemeltük a legfontosabb előnyöket, amelyeket a magas munkavállalói elégedettség okozhat:

    • Csökkent fluktuáció: A nagymértékű munkaerő elvándorlás profit kieséséhez vezethet. Nem csupán a munkaerő toborzás költsége miatt. Sokszor az új munkavállaló produktivitása is alacsonyabb kezdetben, amíg a munkavégzéshez szükséges ismereteket el nem sajátítja. A dolgozói elégedettség növelésével jelentősen csökkenthető a fluktuáció.
  • Magasabb munkaidő-hatékonyság: A munkavállalói elégedettség javításával fokozható az alkalmazottak produktivitása, amely növelheti a munkaidő-hatékonyságot. Ilyenkor a produktív munkaidő (amikor a dolgozók értékes outputot állítanak elő) aránya növekszik az összes rendelkezésre álló munkaidőhöz képest.
  • Magasabb innovációs hajlam: A magas dolgozói elégedettség hozzájárulhat ahhoz, hogy a munkavállalók új és hatékony megoldásokat találjanak a szervezeti problémák megoldására.
  • Dolgozói elkötelezettség és lojalitás fokozása: A közgazdaságtan 20. századi, már meghaladott elképzelése a homo economicus. Az elmélet szerint az egyén legfőbb célja az anyagi haszon maximalizálása. A tény, hogy a dolgozói elégedettség hasonlóan fontos, mint a munkabér, a dolgozói elkötelezettség és a lojalitás kialakítása, erős cáfolata a korábbi gazdasági koncepciónak.
  • Munkavállalói jólét növelése: A munkaállomány mentálhigiénés állapotának megóvása kiemelten fontos. A belső elégedettség növelésével csökkenthető a munkahelyi stressz és a munkavállalói kimerültség.

Digitális megoldások, amelyek fokozhatják a munkavállalói elégedettséget

A pandémiás időszak felgyorsította a sok éve zajló digitalizációs trendet. Munkavállalók körében megjelent az igény a home office munkavégzésre. A távmunka segíthet az utazásra fordított idő csökkentésében, a munka-magánélet egyensúly megteremtésében és akár még a munkahatékonyságot is támogathatja. De hogyan fokozható a munkavállalói elégedettség az otthonról dolgozó munkavállalók esetében? Több digitális megoldás tűzte ki célul a belső elégedettség támogatását a home office környezetben dolgozók számára.

A Blue Colibri App egyszerű, gyors és azonnali kommunikációs lehetőséget teremt a szervezet egészében. A munkavállalók akár a saját eszközeiken is tudnak kommunikálni. Hatékony megoldást jelent a vállalati e-mail címmel és/vagy számítógéppel nem rendelkező kollégák elérésére. Az alkalmazás munkavállalói elégedettségre gyakorolt pozitív hatásának remek példája, amikor hazánk egyik legnagyobb barkácsáruháza bevezette. Az áruház 1450 kékgalléros munkavállalója 20 különböző telephelyen dolgozik, kis százalékuk rendelkezik csak céges e-mail-címmel. A hatékony kommunikáció kialakítása mellett, a közösségépítés is még jelentősebb szerephez jutott, mint korábban bármikor. A Blue Colibri App bevezetése hozzájárult a kommunikációs folyamatok fejlesztéséhez, a generációs konfliktusok menedzseléséhez és a dolgozói elégedettség fokozásához.

Scroll To Top