Mire figyeljünk egy állásinterjú alkalmával

Mint azt köztudott, a sikeres karrier érdekében a munkavállalóknak igen sokmindenre kell figyelniük. Azonban mielőtt a munkavállaló megkapná a hőn áhított állást, át kell esnie egy állásinterjún, ahol esetekben eldőlhet az, hogy a jelentkezőből alkalmazott lesz-e, vagy más munkahely után kell néznie.

allasinterju-tanacsokMichael Kerr amerikai publiciszta nemrégiben megjelent könyvében olyan tanácsokat ad, amelyek igazán megfontolandóak a munkavállalók számára. Meglátásai és tanácsai igen hasznosak, fokozottan kell figyelnünk arra, hogy ezeket betartsuk. De melyek is ezek a tanácsok pontosan? Íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

1. Az első találkozás alkalmával ne tegyünk említést a fizetésről és a szabadságról

Ha ezt mégis megtesszük, akkor azt a benyomást keltjük, mintha pénzéhesek vagy lusták lennénk.

A tettrekészség és a fontos információk mihamarabbi megismerése sok állás esetében előny lehet, azonban törekedjünk arra, hogy bérezésünk és szabadságunk információit ne az első interjú alkalmával kérdezzük meg.

Legfontosabb az, hogy az első interjú alkalmával legyünk visszafogottak, de mutassunk fokozott érdeklődést a felajánlott állás iránt.

2. Minden esetben legyünk tisztelettudóak

Fontos szempont az, hogy az állásinterjú alkalmával – és természetesen a továbbiakban is – legyünk tisztelettudóak. A fiatalos, dinamikus viselkedés sok esetben előny lehet, azonban ez a viselkedés nem szabad átcsapjon kamaszos magatartásformákba, illetve az interjú alkalmával kerülendő a szabados nyelvi fordulatok, a szleng használata is.


3. Inkább Schwarzenegger, mint Woody Allen

Amerikai statisztikai elemzések kimutatták azt, hogy a munkaadók szívesebben tekintik a fess kiállású magartartást és viselkedést, mint a Woody Allen-szerű befele fordulást. Ez még abban az esetben is igaz, ha Európában a magabiztosság mértékének nem kell elérnie az Amerikában megszokottat, de Európára is évényes: a magabiztos kiállás már fél siker.

4. Védjük ki a kellemetlen kérdéseket

Szinte minden állásinterjú esetében előjöhetnek olyan kérdések, amelyek a munkavállalót nehéz helyzetbe hozzák. Ilyenek például a “Melyek az ön gyengeségei?” jellegű kérdések. Ebben az esetben törekedni kell arra, hogy ezekre a kérdésekre felkészüljünk és frappáns válaszokat adjunk, hisz az állásinterjú alkalmával nem szerencsés az, ha teljesen kitárulkozunk.

5. Privát életünk nem tartozik a munkaadóra

Legalábbis nem az első beszélgetések alkalmával. Az aranyszabály ebben az esetben is: a magánélet magánélet marad, mindaddig amíg a munkaadó erre rá nem kérdez, illetve sok függ attól is, hogy mi mennyire vagyunk hajlandóak ebbe betekintést engedni.

Ha mindezen tanácsokat betartjuk és emellett az állásinterjúra fokozottan felkészülünk, akkor sokkal nagyobb esélyünk van az álom munkahely megszerzésére.
Forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/

Scroll To Top