Miért az elektromos fűtés a legjobb az otthonunkba?

Felsorakoztatjuk a legfontosabb érveket.

 

Gyakran felmerül a kérdés, milyen típusú fűtési megoldást érdemes használni az otthonunkban? Ez a lényeges szempont hatással van az otthonunk vagy ingatlanunk energiahatékonyságára. Íme, a legfontosabb szempontok, amiket érdemes átgondolnunk, mielőtt döntést hozunk.

Hosszú ideig a gázt tartották a legolcsóbb fűtési módnak, és egyelőre ez a legelterjedtebb is. A gázzal működő rendszer egyetlen kazánból áll, amely felmelegíti a vizet, majd a csőrendszeren keresztül a radiátorokhoz szállítja az egész ingatlanban, meleg vizet biztosítva a konyhában és a fürdőszobában is.

Az évtizedek során a gázrendszerek nagyrészt változatlanok maradtak. Az elektromos fűtőtestek azonban koszerű alternatívává fejlődtek, a régi fűtőtestek minden előnyével, ugyanakkor a hátrányáik nélkül. Egyre szélesebb körben népszerű a gázról való átállás, hiszen számos szempont szól az elektromos fűtés mellett – mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

 

Milyen előnyökkel jár az elektromos fűtés?

Az elektromos fűtés hihetetlenül sokoldalú, mivel szél- és vízenergiával is egyaránt használható. Mivel az Európai Uniós háztartásokban felhasznált energia nem kevesebb, mint 64,7 százalékát fűtésre fordítják, kiemelt fontosságú, hogy fűtési rendszere energiahatékony legyen.

 

Telepítés

 Az elektromos fűtőberendezések legújabb változatai hatékony alkatrészekkel, innovatív hőelemekkel és korszerű programozással működnek. Az ilyen fűtési rendszerek telepítése egyszerűbb és olcsóbb, mint a központi fűtés, amelyhez cső -és szellőzőrendszerek szükségesek.

Ennek következtében nincsenek korlátozások az épület elrendezésére vagy kialakítására vonatkozóan, és tervezési problémák sem. Elegendő a fűtőtestet az elektromos áramkörhöz csatlakoztatni.

A gázrendszer beépítése nagy munka, és több hétig is eltarthat, amíg beszerelik az új csöveket, a radiátorokat és a kazánt. Ezzel szemben szinte minden elektromos radiátorhoz tartozik egy beépítőkészlet, így egyszerűbb feladat a sablon lyukak kifúrása, a tartó rögzítése és a radiátor behelyezése. Ezután más dolga sincs, mint bedugni a fűtőtestet a konnektorba, bekapcsolni, hogy azonnali hő keletkezzen.

 

Biztonság és zaj

Az elektromos fűtőberendezések általában biztonságosabbak, mint a gáz, mivel nem égetik el az üzemanyagot hőtermelés céljából. Ez kiküszöböli az olyan kockázatokat, mint a szén-monoxid-mérgezés vagy a robbanás. Nincsenek vízzel töltött csövek, így kisebb az ingatlan károsodásának veszélye a szivárgás vagy a csőtörés miatt.

A gázrendszerek sokkal zajosabbak lehetnek a csöveken átszáguldó forró víz miatt. Ez valójában egy figyelmeztető jel, amelyet a vízkő felhalmozódása is okozhat. Az elektromos rendszereknél ezzel szemben nincs zajkibocsátás és vízkőképződés sem. Összességében tehát elmondható, hogy a korszeerű elektromos rendszerek üzemeltetése ma már sokkal jobban megéri.

 

Scroll To Top