Megéri Magyarországon maradni? Egy nehéz téma feszegetése

Évente több alkalommal felmerül a kérdés az emberekben, hogy vajon mennyire éri meg hazánkban élni. A helyzet ugyanis nem könnyű, hiszen sok minden közrejátszik az emberek hangulatában és anyagi helyzetében, ami előreláthatólag nem sokat változik a jövőben. Persze mindig reménykedünk, de ez semmit nem ér, ha nem látjuk a kiutat egy-egy nehéz élethelyzetből. 

 

Ebben a cikkben egy igen fontos témát feszegetünk. 

Megéri Magyarországon élni?

Ha mindenki azt mondaná, hogy hazánk nem megfelelő arra, hogy megfelelő életminőségben éljük a mindennapjainkat, akkor nem a népesség gyorsan lecsökkenne. Viszont tény, hogy nem egyszerű döntést hozni. Nincs egyöntetű válasz tehát, hogy Magyarország jó vagy rossz, hiszen itthon is vannak tehetős emberek, jó munkahelyek, csak ahhoz képest kevés, amennyien itt élünk. 

 

Szilágyi Judit, aki jelenleg a Deluxe csapatánál dolgozik, már általános iskolában is verseket írt az iskolai újságba. Ő például külföldön sosem találta meg igazán a hangját, hiszen saját szavaival élve „idegen nyelven sosem tudsz annyira spontán és kifejező lenni, mint azon a nyelven, amelyet a szüleidtől tanultál”.

 

Leginkább tehát akkor éri meg, ha értünk valamihez, van egy jó szakmánk, belelátunk egy olyan iparágban, ahol van munka és pénz. Általános tudással azonban jobban járunk, ha külföldön próbálunk szerencsét, hiszen ott sok esetben szállást és étkezést biztosítanak, ami mellé fizetést is adnak. Belegondolva viszont, nem feltétlenül éri meg mindent itt hagyni, a családot, az otthont, a barátokat, hiszen a külföldi élet sokszor elszigeteltséggel jár, csak azért, hogy jobban éljünk. 

Magyarországi pénzügyi helyzet

Korábban még azt lehetett mondani, hogy itthon sok termék olcsóbb, mint külföldön, nem beszélve a szolgáltatásokról. Az infláció hatására azonban fordult a kocka, szinte ugyanolyan, ha nem drágább az élet hazánkban, mint kint, cserébe viszont továbbra is ugyanakkora a kereset. Arra kell törekedni, hogy feljebb jussunk a munkahelyen, hogy fejlődünk, különben hiába járunk be minden nap, nem tudjuk megteremteni magunknak azt az életet, amire vágyunk. 

A fiatalok negyede évente több alkalommal gondolkodik el a költözésen

A választások előtt mindig készül közvéleménykutatás, amiből általában az derül ki, hogy a fiatalok negyede többször elgondolkodik azon, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Persze csak egy részük jut el oda, hogy ténylegesen munkát vállaljon egy másik európai országban. De ez az arány még így is hatalmas a régió többi országához képest, amelyek gazdaságilag már előttünk járnak. 

 

Sajnos a fiatalok esetében elvárás a tapasztalat egy-egy munka megpályázása esetén, viszont a legtöbb cég nem hajlandó olyanokat felvenni, akiknek semmi ismeretük az adott dologgal kapcsolatban. Ez tehát azt jelenti, hogy az emberek egy része olyan helyen köt ki, amihez semmi köze és nem is szereti csinálni azt az adott feladatot. 

 

A helyzet ráadásul várhatóan nem lesz jobb, hiszen az infláció folyamatosan nő, a bérek azonban ugyanazon a szinten vannak, mint korábban. Ritkán történik emelés, akkor sem túl nagy mértékben, aminek hatására a kereslet csökken, hiszen nem tudjuk megvenni azokat a dolgokat, amiket korábban. Nem tehetjük meg, hogy annyit költsünk, mint eddig, hiszen a pénztárca a hónap közepére majdnem üres. 

Lojalitás

A munkahelyeken viszont érdemes lojálisnak lenni, hiszen egyes helyeken idővel megbecsülik azokat az embereket, akik nem lépnek le két év után. Egy 12 országban végzett felmérésben azt kérdezték a dolgozóktól, hogy szerintük mennyi ideig ideális egy helyen maradni. A válaszadók 40 százaléka azt mondta, hogy 3-5 évnél tovább nem szabad, de negyedük viszont úgy gondolta, hogy 6-9 évig még megéri ugyanoda bejárni minden nap.

 

Viszont ez napjainkban sokat változott, hiszen a fizetéseket nem az után adják, hogy mennyi ideig vagyunk egy helyen. Sőt, sokszor az új helyen több fizetést adnak, mint amennyit korábban kaptunk. 

A magyarok nagy része röghöz kötött

A hazai lakosság nagy része azonban röghöz kötött, tehát ritka, hogy csak úgy pakolnak és kimennek külföldre az emberek. Még a fiatalok is kétszer meggondolják, hogy mikor és hogyan vágjanak bele. Ez részben azért van, mert kevesen beszélnek más nyelvet, nem igazán vagyunk jók angolból vagy németből. Hiába tehát a jobb és biztosabb megélhetés vágya, ha tenni kell azért, hogy külföldön boldoguljunk. 

 

Gyakori azonban, hogy a családfő elveszíti a munkáját, esetleg olyan változások történnek a családban, ami arra készteti őt, hogy határon túli pénzkereseti lehetőség után nézzen. Akadnak szülők, akik pedig a gyerek miatt döntenek úgy, hogy költöznek, így biztosítva számukra a szebb jövőt. Mindez azonban nem elég, ha nincs mögöttünk támogatás, hiszen egyedül nem mindenki állja meg a helyét a világban.

Scroll To Top