Londoni elemzők: a gyenge évkezdet miatt recesszió lesz az idén is a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság várhatóan az idei év egészét is recesszióban tölti a gyenge évkezdet továbbgyűrűző hatásai miatt, jövőre azonban már valószínűleg megindul a növekedés – jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól befektetők számára összeállított, szerdán ismertetett átfogó tavaszi helyzetértékelésében közölte: új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház eddig stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet.
A cég 2014-re az eddigi előrejelzésének megfelelően 1,3 százalékos GDP-pluszt jósol Magyarországnak.
A citybeli elemzői közösségben most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb tavalyi negyedik negyedévi visszaesés áthúzódó hatásai miatt az idén is csökken.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség legújabb GDP-adatsorai alapján felülvizsgált prognózisukban az idei év egészére reálértéken szintén 0,5 százalékos GDP-visszaesést jósoltak a magyar gazdaságban. Ez is jelentősen rontott előrejelzés, mivel a ház – csakúgy, mint a Morgan Stanley – korábban stagnálást valószínűsített Magyarországon 2013-ra.
A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a negyedik negyedévről minap közzétett második KSH-becslés után közölték, hogy az általuk eddig várt stagnálásról 0,4 százalékos visszaesésre módosították 2013 egészére szóló magyar GDP-előrejelzésüket, tekintettel a tavalyi negyedik negyedév visszaesésének mértékére.
A ház elemzői szerint még abban az esetben is valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság az idei év második fele előtt pozitív éves összevetésű GDP-adatokat produkál, ha az idei első negyedévben a gazdasági teljesítmény a cég által jelenleg vártnál erőteljesebb lenne.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői már a tavalyi utolsó három hónapra vonatkozó februári első GDP-becslés után közölték, hogy az idei év egészére 0,5 százalékos GDP-mínuszt várnak Magyarországon. A ház közgazdászai szerint 2012 negyedik negyedévében az Európai Unión belül valószínűleg csak a portugál és a görög gazdaság produkált a magyar GDP-csökkenésnél nagyobb éves összevetésű visszaesést.
A statisztikai hivatal múlt pénteki közlése szerint a magyar GDP-érték 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, 2012 egészében pedig átlagosan 1,7 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeztek a február közepén megjelent előzetes számokkal.
Szerdai előrejelzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői 2,9 százalékos idei és 3,6 százalékos jövő évi átlagos magyarországi inflációt jósoltak. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezt a prognózist jelentős bizonytalanságok terhelik, tekintettel arra, hogy jelenleg bírósági eljárás folyik a közműdíjak 10 százalékos csökkentésének ügyében, és egyelőre nem egyértelmű, hogy a díjcsökkentések fenntarthatónak bizonyulnak-e.
A Morgan Stanley londoni szakértői szerint a közműdíjak csökkentése volt a fő tényezője annak is, hogy februárban 2,8 százalékra – 2006 óta nem mért mélypontra – lassult a tizenkét havi magyarországi infláció, mert egyébként a maginfláció ennél magasabb pályán jár.
A cég elemzőinek véleménye szerint a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) várhatóan a 300 forint feletti euróárfolyam sem fogja megakadályozni az újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésben a márciusi kamatdöntő ülésen, mivel „a kamatcsökkentési vágy” a forint gyengesége feletti aggályokat is felülmúlja.
A Morgan Stanley londoni szakértői 4,50 százalékos idei MNB-kamatmélypontot valószínűsítettek szerdai előrejelzésükben. Elismerték, hogy ez „nem túl agresszív” prognózis, közölték ugyanakkor, hogy figyelembe vették az árfolyamkockázatokat is, emellett véleményük szerint még „egy annyira enyhítésre hajló monetáris tanácsnak is, mint a mostani”, gondot okozhat, ha a jegybanki reálkamat 1,50 százalék alá kerülne.
A februári inflációs adatok ismertetése után más nagy londoni házak elemzői ugyanakkor az MNB monetáris enyhítési ciklusának agresszívabbá válását jósolták.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza az inflációs adatokat kommentálva közölte: várakozása szerint az MNB monetáris tanácsa a márciusi kamatdöntő ülésen „legalább” 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésről dönt.
Ash szerint ezt a várakozást az alacsony infláció mellett a magyar gazdaság gyenge teljesítménye támasztja alá, és az is, hogy a lengyel jegybank a minap szintén 0,50 százalékpontos – a piac által vártnál nagyobb mértékű – kamatcsökkentést hajtott végre.
A Standard Bank londoni elemzőjének véleménye szerint, ha a forint rövid távon még tovább gyengül, arra az MNB valószínűleg devizapiaci intervencióval reagálna, annak érdekében, hogy lehetősége legyen a nagyobb mértékű kamatcsökkentésre.(MTI)

Scroll To Top