Letta Berlinben: „több Európára” van szükség a válság legyőzéséhez

Az uniós integráció további elmélyítésére van szükség a gazdasági válság legyőzéséhez – mondta Enrico Letta olasz miniszterelnök kedden Berlinben, a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt tett nyilatkozatában. 

Az olasz kormányfő Angela Merkellel együtt állt a sajtó elé. Hangsúlyozta: az olasz kormány elkötelezett az államháztartási konszolidáció folytatása mellett, ugyanakkor Olaszország már mindent megtett, amit egyedül megtehetett azért, hogy úrrá legyen a válságon. A sikerhez „több Európára” van szükség, ezért ki kell teljesíteni a bankuniót, a gazdasági uniót, a fiskális uniót és a politikai uniót – mondta Enrico Letta.
Kiemelte: Olaszországban helyre kell állítani a politikai intézmények iránti bizalmat, és reményt kell adni a munkanélkülieknek és a szorult helyzetbe került vállalkozásoknak. Ehhez elengedhetetlen az uniós integráció elmélyítése, amit Olaszország Németországgal egyetértésben sürget.  Európa „mindig nagyszerű eredményeket ért el, amikor Olaszország és Németország együtt ment előre” – mondta az olasz kormányfő, hangsúlyozva, hogy Európa megerősödve kerül ki a válságból.
Angela Merkel azt emelte ki, hogy nem ellentétes egymással a államháztartási konszolidáció és a gazdasági növekedés ösztönzése. A két folyamatnak párhuzamosan kell zajlania, hiszen ez vezet a versenyképesség erősödéséhez és új munkahelyek létrejöttéhez – hangsúlyozta a német kancellár. Hozzátette: Olaszország sokat haladt előre a válság kezelésében, és egész Európának az az érdeke, hogy az erőfeszítések sikerre vezessenek.
A német fővárosban tett látogatás Enrico Letta első hivatalos külföldi útja. A két hónapig tartó politikai bizonytalanság után létrehozott nagykoalíciós olasz kormány vezetője Berlin után Párizsban, majd Brüsszelben folytat tárgyalásokat.
A La Repubblica című olasz lap szerint a miniszterelnök megpróbálja majd elérni, hogy az ötödik éve gazdasági válsággal küszködő Olaszország kapjon két év haladékot a költségvetési hiány lefaragásához. Ezzel a római vezetés nagyobb mozgástérhez juthat a növekedés beindításához. Ugyanakkor Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa egy keddi nyilatkozatában jelezte, hogy Brüsszel nem támogatná az államháztartási konszolidáció elnyújtását. Az Olaszország által 2013-ra vállalt célok továbbra is érvényesek – emelte ki az unós biztos. (MTI)

Scroll To Top