Koronavírus – Elhunyt 218 beteg, 10 466 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 218, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 466 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte csütörtökön a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 138 885 embert oltottak be, közülük 5 852 417-en a második, 2 609 385-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 124 726-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 34 931 ember, a gyógyultak száma 902 000-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 187 795-re nőtt.
Kórházban 7450 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 59 593-an vannak, a mintavételek száma 8 516 699.
Az oltási akcióban eddig összesen 947 ezren vették fel oltást, közülük 775 ezren már a megerősítő, harmadik oltást, és 114 ezer eddig oltatlan is felvette első oltását. A sikerre tekintettel a kormány vasárnapig meghosszabbította az oltási akciót, így ezen a héten előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet oltakozni a kijelölt oltópontokra 7 óra és 19 óra között. Akik nem foglaltak időpontot, azok érkezési sorrendben kapják a vakcinát.
A közleményben hangsúlyozták: a megerősítő, harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását; a megerősítő oltás ismét 80-90 százalékra emelheti a védettséget.
Az Európai Gyógyszerügynökség múlt héten engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. „Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, a kormány lekötött gyermekek oltására szolgáló Pfizer-vakcinákat, az első szállítmány várhatóan decemberben érkezik” – írták.

Emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóüzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
Hozzátették: a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő, harmadik oltás.
Jelezték: az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.
Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, az megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is – olvasható a közleményben.
A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (193 153) és Pest megyében (153 152) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (69 982), Hajdú-Bihar (61 655), Bács-Kiskun (59 651) és Győr-Moson-Sopron megye (56 223). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (23 453) fertőzöttel.(MTI)

Scroll To Top