Kinek ideális a vagyonőr állás?

A vagyonőri állások viszonylag biztos megélhetést jelentenek, mert mindig szükség lesz képzett vagyonvédelmi szakemberekre. Nem biztos viszont, hogy a fizikai erőnlét elegendő egy ideális vagyonőr számára.

Néhány éve nagyon megszaporodott a vagyonőrök száma és elég divatos dolog lett a vagyonőr állásban elhelyezkedni. Ezt a területet azonban sok tévhit övezi, oszlassunk el ebből néhányat!

Tévhit: vagyonőr bárki lehet

Sokan azt gondolják, hogy vagyonőrnek lenni egy nyugdíjas portás állás, ahol az őr időnként ránéz egy monitorra vagy körbe sétál egy telephelyen. Mások ugyanakkor azt gondolják, hogy a vagyonőr egy kigyúrt volt katona, aki a fegyverével hetente leterít egy bankrablót. A valóság azonban nem ennyire egyszerű.

Ahhoz, hogy valaki vagyonőr állást vállaljon, mindenekelőtt el kell, hogy végezzen egy hivatalos OKJ-s vagyonőri tanfolyamot. Igaz, a belépési kritérium elég alacsony, hiszen már akár 16 évesen, 8 általános végzettséggel is jelentkezhet bárki, amennyiben érvényes erkölcsi bizonyítványa van és rendelkezik EU-s állampolgársággal, valamint bejelentett lakhellyel Magyarországon. A tanfolyamot követő sikeres vizsga után ki kell váltania a vagyonőri igazolványát, mert ennek hiányában nem fogják alkalmazni.

Tévhit: vagyonőrnek csak az izomagyúak mennek

Aki ebben a hitben él, az valószínűleg úgy gondolja, hogy csak bankokban vagy diszkókban vannak biztonsági őrök, ez azonban tévedés. Személy és vagyonvédelemre szinte minden nagyobb élelmiszerboltban alkalmaznak vagyonőr végzettséggel biztonsági őröket, vagy minden okmányirodában van egy biztonsági őr alkalmazott, csak hogy néhányat említsünk a leggyakoribb példák közül.

Ezen túlmenően pedig sok vagyonőr végzettségű ember valóban portásként helyezkedik el, ahol a telephelyen nem csupán az őrzést, hanem alapvető adminisztratív feladatokat is ellát. Ez lehet például emberek be- és kiléptetése, járművek ellenőrzése és regisztrálása. Itt elsősorban a figyelemre van szükség, nem pedig a fizikai erőre, hiszen, ha valamilyen védelmi beavatkozásra kerül sor, akkor a portás feladata elsősorban a rendőrséget értesíteni. A személyes közbelépés jóval ritkábban szükséges.

Tévhit: vagyonőrnek lenni veszélyes állás

Természetesen, ha valaki egy nagyforgalmú, nagy értékű ékszereket árusító ékszerüzletben vagy bankban vállal biztonságiőr állást, akkor mindig megvan az esélye, hogy valamilyen támadás éri. Ugyanakkor ez meglehetősen kis hányada a vagyonőr állásban elhelyezkedőknek, így a tényleges veszély mértéke is jóval alacsonyabb, mint az általános tévhit gondolja.

Nem szabad viszont teljesen elhanyagolni ezt a vetületét sem a munkakörnek, mivel személy- és vagyonvédelmi pozícióknak velejárója lehet a veszély is. Érdemes mérlegelni, hogy saját alkatunk (fizikai és lelki) milyen munkakörre alkalmas, és ennek megfelelően választani a vagyonőr állások közül.

Scroll To Top