Kereskedelem, Trump és egyéb bajok a láthatáron?

Az elmúlt néhány hónap során nem lehetett nem észrevenni, hogy egyre több hír szólt az USA és globális partnerei között kibontakozó kereskedelmi háborúról. A szalagcímek drámai képet festenek a növekvő vámokról és viszontvámokról, melyek egyértelműen hatással lehetnek a nemzetközi kereskedelemre, és egyre nagyobb aggodalmat váltanak ki a különböző régiók és eszközosztályok befektetőinek körében. Vajon mit jelentenek valójában a kereskedelmi háborúk a piacok számára? Eugene Philalithis, a Fidelity International portfoliómenedzsere válaszol a kérdésre.

 

 

Képtelenség előre megjósolni, hogy milyen változásokat indukál majd a jelenlegi helyzet a globális kereskedelemben, de Philalithis úgy véli, van pár kulcselem, amelyeket érdemes itt megvizsgálni. Először is: célszerű a szalagcímeket kontextusban kezelni, ugyanis a globális kereskedelmet és gazdasági növekedést nem csak a vámok fenyegetik. Másodszor: miközben folytatódik a politikai manőverezés, a jelenlegi, bizonytalansággal jellemezhető időszakban a portfóliók kezelői valószínűleg védekező álláspontra kényszerülnek majd.

Fordulópont, vagy csak szájkarate?

Az USA és Kína között a kereskedelem kapcsán már egy ideje nő a feszültség, de most tetőfokára hágott, amikor Trump elnök bejelentette, hogy 50 milliárd dollár összegű vámot tervez kivetni a kínai importra, és további 200 milliárdot, ha Kína netán megtorló intézkedéseket léptetne életbe. Ez egy fontos fejlemény, és idővel elválik, hogy valódi fordulópontot jelent-e, vagy csak szájkaratéról van szó. A befektetőknek azonban a világkereskedelem kapcsán néhány más tényezőt is észben kell tartaniuk: többek között a globális gazdasági lassulás átfogó hatásait (melyek – főleg Kína irányából – számos kockázatot hordoznak), az árutőzsdei árfolyamokat és az erős amerikai dollárt.

A növekedés lassulásának néhány jele már látható is – a gyártói menedzser indexek például arra utalnak, hogy az új exportmegrendelések volumene drámai módon csökkent az év elején tapasztalt csúcspontjukhoz képest: a legújabb adatok 2016 augusztusa óta nem tapasztalt mélyponton járnak. Ezt az általános körülményt súlyosbítja az erős dollár, mely további aggodalomra ad okot, és egyértelmű következményekkel járhat a nemzetközi, legfőképpen a feltörekvő piacok számára. Ezek a fejlemények várhatóan hatással lesznek az árutőzsdei árfolyamokra is, melyek jelentősen befolyásolják a nemzetközi kereskedelmet, és bár jelenleg minden szem az emelkedő olajárakra szegeződik, a többi nyersanyag ára nem tart lépést az olajéval.

Álmatlan éjszakák következnek?

Összességében elmondható, hogy a globális kereskedelemre ható, egyre növekvő feszültség az előttünk álló hónapokban fenyegetést jelent majd a piacokra, de nem ez lesz az egyetlen dolog, ami álmatlan éjszakákat okozhat a befektetőknek. A Fidelity szakembere szerint jó pár okuk van az óvatosságra, és az elmúlt, nagyjából 18 hónapban fokozatosan ki is építették a védekező pozíciójukat, mivel számítanak arra, hogy 2018 második felében növekedni fog a volatilitás.

Mit tehet a befektető?

A Fidelity Global Multi Asset alap kezelése során különböző eszközökre támaszkodhatnak – például lehetőségük van arra, hogy a piaci körülmények változásaitól függően rugalmasan mozogjanak az eszközosztályok és régiók között: ázsiai befektetési minősítésű kötvénypozícióink egy részét fokozatosan USA-beli kötvényekre váltják át, és a következő negyedév során valószínűleg további defenzív eszközöket is felvesznek majd a portfólióba. Csökkentették a magas hozamú kitettségüket, mivel ez az eszközosztály az elmúlt években erős teljesítményt nyújtott, és az értékeltségek jelentősen emelkedtek, de továbbra is előnyben részesítik az USA magas hozamú kötvényeit a többi regionális piaccal szemben, mivel az előbbieknek változatlanul kedveznek mind a fundamentális, mind a technikai körülmények.

Annak érdekében, hogy a ciklus előrehaladtával tovább erősítsék a védekező pozícióinkat, fedezeti ügyletekkel igyekszenek elkerülni a piacot fenyegető néhány legfontosabb kockázatot. A részvénypiaci fedezeti ügyleteik például lehetővé teszik, hogy részesüljenek az érintett részvények viszonylag vonzó hozamaiból, de védelmet is jelentenek a regionális és szektorspecifikus kockázatokkal szemben. Feltörekvő piaci devizakitettségük egy részét továbbra is fedezeti ügyletekkel védik, így lehetőségük van kihasználni a feltörekvő piaci (helyi devizában jegyzett) kötvények előnyeit, miközben némileg enyhítik a feltörekvő piaci devizák árfolyamváltozásaiból eredő kockázatokat, melyeket az idén már több ízben megtapasztaltak. Az ilyen jellegű hedge-ügyletek az egyre bővülő befektetési kockázatokkal szembeni védekezésük fontos elemét alkotják, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy ne kelljen lemondaniuk a kedvező lehetőségek kihasználásáról sem. Tény, hogy a defenzív hozzáállás kétélű kard lehet a befektetők kezében, és nagyon könnyű megfeledkezni annak a hátrányairól, ha túl nagy mértékben fektetnek alacsony hozamú, alacsony jövedelmű eszközökbe, és nem használják ki a kínálkozó lehetőségeket.

Végső soron egyértelmű, hogy a piacok számára fokozottan bizonytalan időszak felé haladunk, és a kereskedelmi háború körüli egyre nagyobb felhajtás jó példa arra, hogy milyen hírek kavarhatják fel a piacokat az év hátralevő részére. Persze a globális növekedés nem csupán a vámoktól függ, és azt majd csak később fogják látni a szakértők, hogy milyen, kézzel fogható hatással lesznek ezek a vámok a világgazdaságra. De függetlenül attól, hogy a szalagcímek járnak-e tényleges következményekkel, Philalithis szerint a világpiaci kitettséggel rendelkező és a tőke értékének megőrzését fontosnak tartó befektetőknek tudatában kell lenniük az ezek által jelentett kockázatoknak és az év második felére jellemző, átfogó világgazdasági körülményeknek. Ebből a szempontból a defenzív hozzáállás nagyon is ésszerűnek mondható.

 

 

A Fidelity International

A Fidelity International világszínvonalú befektetési és nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat kínál. Magántulajdonban álló, független vállalatként kizárólag befektetésekkel foglalkozunk. Tevékenységünkhöz ügyfeleink igényei, és nem a részvényesek elvárásai adják a motivációt. Célunk, hogy innovatív megoldások révén tovább javítsuk ügyfeleink jövőbeli kilátásait. Jegybankokat, államkötvény-alapokat, nagyvállalatokat, pénzintézeteket, biztosítókat, vagyonkezelőket és magánszemélyeket is felölelő ügyfélkörünk nevében az Ázsiai/Csendes-óceáni térség, Európa, a Közel-Kelet és Dél-Amerika 25 országában összesen 239 milliárd GBP összegű befektetésünk van. A vagyonkezelésen kívül több országban befektetés-kezelési szolgáltatásokat is kínálunk, emellett tanácsadást is végzünk vállalati juttatási programok irányítói, tanácsadók és magánszemélyek számára. Vagyonkezelőként 77,4 milliárd GBP vagyonért felelünk.

  1. december 31-i adatok.

 

Scroll To Top