Nem csak a jogosítványt, a biztosítást is bukhatják az ittas sofőrök

jogosítvány

Dacára a fokozott rendőri ellenőrzésnek, húsvétkor továbbra is sokan ülnek alkoholos állapotban a volán mögé: a BRFK korábbi tájékoztatása szerint tavaly húsvétkor csak a fővárosban 122 lefülelt ittas vezetővel szemben intézkedtek. Amennyiben az alkoholt fogyasztott vezető balesetet is okoz, nem csupán a jogosítványát veszítheti el, hanem a biztosítási fedezetet is – figyelmeztet az Insura.hu biztosításközvetítő portál.

A KSH előzetes adatai szerint továbbra is súlyos probléma az ittas közlekedés: 2023-ban 1039 esetben okozott ittas személy személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet, ez az összes sérüléssel járó balesetnek a 8 százalékát teszi ki. E balesetek közel kétharmadát személygépkocsival okozták, a többi esetben főként motorkerékpárt vagy kerékpárt hajtott az ittas elkövető.

Személyi sérüléssel járó baleset okozása esetén a vétkes fél nem csupán a jogosítványát veszítheti el, hanem a szabadságát is. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy akár személyi sérülés, akár csupán dologi kár keletkezett, az ittas vezető nem számíthat biztosítói kártérítésre sem.

Hiába kötöttek bármilyen jó casco biztosítást az ittasan kárt okozó vezető járművére, a biztosítási feltételek 0,8 ezrelék feletti véralkoholszint felett szinte minden esetben kizárják a kártérítést – hívja fel a figyelmet dr. Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója. – A kötelező biztosítás (kgfb) pedig térít ugyan a vétlen károsultaknak, de ezt az összeget (vagy annak egy részét) a biztosító utólag szintén behajtja a károkozón.”

A jogszabály szerint a kifizetett kártérítéseket 5 millió forintig követelheti vissza a biztosító a vezetőtől, ha az autót alkoholos befolyásoltság alatt, vagy vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette.

Még súlyosabb a helyzet, ha az ittasan vezetett járműre nem is kötöttek kgfb-t. Ebben az esetben a vétlen fél számára a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla nyújt kártérítést a vétlen fél számára, majd ezt az összeget teljes egészében behajtja a biztosítással nem rendelkező autó üzembentartóján.

 

 Insura Magyarország:

Az Insura Magyarország egyik piacvezető független biztosításközvetítő társasága, amely 675 biztosításközvetítő partnerén keresztül 17 biztosító termékeit értékesíti. Az 1994-ben Praeventio Biztosítási Alkusz (PBA) néven alapított társaság online összehasonlító kalkulátorok üzemeltetése mellett – független alkuszi szereplőket integrálva – mára országos lefedettségűvé tette személyes közvetítői hálózatát is. Az Insura a kötelező biztosításon kívül casco, lakás- és utasbiztosítási termékeket, valamint vállalati vagyon- és felelősségbiztosításokat forgalmaz, a biztosítások megkötése során teljes körű ügyintézést nyújtva.

Az Insura fejlett digitális megoldásai mind az online, mind a hagyományos alkuszi közvetítésben a legmodernebb ügyfélkiszolgálást teszik lehetővé. Az alkuszcég működése során nagy hangsúlyt fektet a szabályozói megfelelésre: a prudencia vállalati kultúrájának alapja, amelynek teljesítésére nem akadályként, hanem versenyelőnyként tekint.

Hirdetés

Itt van néhány érdekes teszt: Megbirkózol ezekkel az érdekes feladványokkal? (834) vagy Ezt az érdekes kvízt neked csináltuk (792) vagy Megbirkózol ezekkel a kérdésekkel? (940) vagy Általános kvízek: Van pár perced? Játszd le ezt az izgalmas quizt (636) vagy Egy kicsi szórakozásra vágysz? Ezt a mixt neked szántuk (1995)

Scroll To Top