Japán hírszerzési és válságkezelési képességei fejlesztésébe kezd az algériai túszdráma miatt

Az ország válságkezelési képességeinek fejlesztését és tengerentúlon tartózkodó állampolgárai védelmének javítását ígérte Abe Sindzó japán kormányfő kedden, miután hét japán vesztette életét az utóbbi napokban az algériai túszdráma során.

Szuga Josihide kormányszóvivő ezzel párhuzamosan azt mondta keddi sajtótájékoztatóján, hogy egy szakértőkből és a magánszféra képviselőiből álló bizottságot állítanak fel a japán állampolgárok tengerentúli védelmének kidolgozására, és azt is fontolóra vették, hogy egy törvénymódosítással engedélyezzék a japán önvédelmi haderőnek, hogy részt vegyen külföldi mentési akciókban.
A jelenlegi törvények szerint a japán katonák nem vehetnek részt olyan külföldi műveletekben, amelyek során személyi biztonságukat veszély fenyegeti, fegyvert pedig csak önvédelmi célból használhatnak.
Abe és Szuga is kilátásba helyezte, hogy Tokió egy, az amerikaihoz hasonló nemzetbiztonsági tanácsot állít fel a hasonló esetek hatékony kezelésére.
A Jomiuri Simbun napilap kedden arról számolt be, hogy a szigetország hírszerzési képességeinek fejlesztésére szorul, mivel az algériai események idején nem volt képes információkat szerezni állampolgárainak sorsáról. A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az algériai hatóságok sokszor valótlan híreket közöltek a japánokkal, Tokió pedig teljes mértékben az Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára, illetve a külföldi médiára volt utalva az információszerzés terén.
A japán sajtó arról is beszámolt, hogy az afrikai érdekeltségekkel rendelkező japán cégek gyors óvintézkedéseket hoztak az algériai esetet követően. Többek között kijárási- és utazási tilalmat rendeltek el dolgozóik számára, valamint testőröket fogadtak fel. A kormány is vizsgálatot indított a fejlődő országokban tevékenykedő japán cégek biztonsági és válságkezelési intézkedéseivel kapcsolatban. (MTI)

Scroll To Top