IT területen gyorsan kapnak magasabb pozíciót és fizetést a karrierváltók

Legtöbben a kiégés előtt állnak az eredeti szakmájukban, amikor az IT szektor felé fordulnak, derül ki a Green Fox Academy végzett hallgatói között folytatott felméréséből.  Az alumni kutatás azt is megerősítette, hogy a bootcampet sikeresen elvégző hallgatók nagy része az IT szakmában eltöltött második év után már középszintű pozícióban dolgozik, a senior beosztás eléréséhez pedig 3-5 év tapasztalat szükséges. Ezzel együtt a havi jövedelem is dinamikusan nő, és a harmadik évben átlépi a nettó félmillió forintos határt.

„Magyarországi junior programozó képzéseinken 2016 óta 800 IT szakember végzett, az őket megkérdező alumni kutatásunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a munkaerőpiacon ténylegesen elérhető lehetőségek igazolták-e a korábbi elvárásaikat. Képzéseinket folyamatosan aktualizáljuk és fejlesztjük, választ adva a technológia szünet nélküli fejlődésére, valamint a vállalatok igényeire. A felmérés megerősített minket abban, hogy az általunk összeállított program versenyképes tudást biztosít, és az IT szakma iránt érdeklődő karrierváltók valós munkaerőpiaci lehetőségekkel találkozhatnak”– mondta Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

A felmérésből kiderült, hogy minden negyedik válaszadó eredetileg gazdasági végzettséggel rendelkezett, amit a műszaki és a humán tudományok követnek. Szintén jelentős a karrierváltók aránya a szolgáltatói, oktatási, természettudományos vagy egészségügyi végzettségűek között is.

A kutatásban részt vevők átlagosan 6,5 év munkatapasztalat után döntöttek úgy, hogy az IT pályára állnak át a Green Fox Academy segítségével. A képzés előtt legtöbben az idegenforgalom, vendéglátás területén dolgoztak, ezt követi az oktatási, kutatási vagy tudományos tevékenységről, illetve a pénzügyi, banki, biztosítási szektorból váltók csoportja.

A pályamódosítók közel fele azért jelentkezett a programozó képzésre, mert úgy érezte, hogy kezd kiégni. A motivációk toplistáján a következő az informatika iránti erős érdeklődés, és ezzel közel azonos arányban érkeznek a Green Foxhoz azok, akik korábbi képzettségükkel vagy munkatapasztalatukkal nem találtak számukra megfelelő állást.

A Green Fox Academy junior szoftverfejlesztő képzése szinte garantált belépőt jelent az IT szektorba. A legalább fél éve végzett válaszadók 92 százaléka számolt be arról, hogy új pozíciójában a bootcampben megszerzett tudását hasznosítja.

A bootcamp után IT pályára lépők gyors tempóban haladnak előre a karrierjükben. A második év után már jelentős a középszintű pozícióban lévők aránya, a senior beosztás eléréséhez pedig 3-5 év tapasztalat szükséges. Ezzel együtt a havi jövedelem is dinamikusan nő: a Green Fox Academy alumni kutatásában részt vevők a képzés utáni első munkahelyükön havonta átlagosan nettó 290.000 forintot keresnek, ami a harmadik évben átlépi a félmillió forintos határt. Öt évvel a képzés után pedig a válaszadók átlag nettó bére 775.000 forintig emelkedik.

A kutatás a Green Fox Academy magyarországi junior szoftverfejlesztő képzésén 2016. és 2021. május között végzett 800 fő megkérdezésével történt. Az online kérdőívet 249 válaszadó töltötte ki 2021. május folyamán.

 

 

A Green Fox Academyről

 A Green Fox Academy Magyarország első 4 hónapos bootcampje, amely a munkaerő-piaci igényekre válaszolva 2015 októberében kezdte el junior programozók képzését. 2021 áprilisáig már több mint 1200 beiratkozott hallgatóval büszkélkedhet. A programozás mellett a soft skilleket – többek között stresszkezelést, prezentálást, csapatjátékot – is fejleszti, ezzel is megkönnyítve a hallgatók karrierváltását.

 A Green Fox Academy összeköti az IT munkaerőpiac szereplőit: a végzett juniorokat karriertámogatás keretében az elhelyezkedésben is segíti, vállalati partnerei számára pedig három héten belül azonnal alkalmazható, akár speciálisan felkészített szakembereket biztosít. Partnercégei számára a Green Fox Academy ezen felül egyedi igényeknek megfelelő, szakmai át- és továbbképzéseket tart, valamint Mentoring-as-a-Service keretében a bootcamp vezető oktatói segítenek azonos tudásszintre emelni a cégek fejlesztő csapatainak tagjait.

 A Green Fox Academy folyamatosan keresi az új lehetőségeket, hogy felkészítse a munkavállalókat a digitális átállásra. Ennek keretében több új lokáción is tervez iskolát nyitni, első lépésben 2018 szeptemberében Prágában indította el első külpiaci képzését.

 Az új célcsoportok bevonásának egyik állomásként szintén 2018 szeptemberében indult el kifejezetten kisgyermekes anyukák számára az Academy4MoMs-szal közös képzés, mely elnyerte az ITBEHAVIOUR Award 2018-at Humánmenedzsment kategóriában. A Green Fox Academy 2020 folyamán számos újítást vezetett be annak érdekében, hogy minél több érdeklődő vehessen részt kurzusain. Az online oktatás lehetőséget teremtett arra, hogy határok nélkül, bárki bekapcsolódhasson a képzésbe, amely már szuperintenzív és részidős formában, valamint jövedelemarányos utófinanszírozással is elvégezhető, így különböző egyéni élethelyzetekben nyújt megoldást IT karrier indítására.

 

Scroll To Top