Heti tőzsdei összefoglaló: Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten - Gazdasagportal.hu

Heti tőzsdei összefoglaló: Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe növekvő forgalom mellett csökkent a héten, a BUX 39 331,33 ponton zárt pénteken, az előző heti zárásnál 81,41 ponttal 0,21 százalékkal alacsonyabban.

A forgalom az előző heti 38,25 milliárd forintról 41,03 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.
Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte: az MNB a keddi kamatdöntő ülésen a vártnál jóval nagyobb mértékben, 185 bázisponttal emelte az alapkamatot, valamint csökkentett a kamatfolyosó aszimmetriáján, csütörtökön pedig megtörtént a két kamatszint összezárása, miután az egyhetes betéti tendert 7,75 százalékon hirdette meg az MNB. A kamatdöntés után az MNB hangsúlyozta, hogy határozott lépésekkel folytatja a monetáris szigorítást. A jegybank szerint az infláció az őszi hónapokban tetőzhet, de az év második felében is a kétszámjegyű tartományban maradhat. A frissített előrejelzése szerint idén 11,0-12,6 százalékos, jövőre 6,8-9,2 százalékos, majd 2024-ben 3 százalék körüli lehet a fogyasztói árindex.
A kommentárban az Equilor kitért arra, hogy jelentős felértékelés előtt állna az OTP, ha sikerülne rendezetten elhagynia Oroszországot. A Bloomberg féléves elemzése alapján a közép-európai bankok stabil lábakon állnak, de még mindig jelentős szabályozói és Oroszország-specifikus kockázatok vannak. Az elemzés az OTP-re külön kitért és kiemelte, hogy a legnagyobb kockázat az orosz kitettség, és nagyrész emiatt nyomott a bank árfolyama. A Bloomberg elemzése szerint a bank stabil pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy agresszíven növekedjen a közép- és dél-európai régióban, ami akár kompenzálhatja is az Oroszország miatt kieső közel 10 százalékos bevételt, míg az értékelési szorzók meredeken emelkedhetnének – ismertették.

A héten a vezető részvények közül csak a Richter erősödött, árfolyama 1,31 százalékkal emelkedett, a papír pénteken 6940 forinton zárt, heti forgalma 6,17 milliárd forint volt.
Az OTP árfolyama 0,12 százalékkal csökkent, a részvény pénteken 8390 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma a héten 23,73 milliárd forintot tett ki.
A Mol 0,48 százalékkal gyengült, a hetet 2912 forinton zárta, forgalma csaknem elérte a 9,4 milliárd forintot.
A Magyar Telekom 2,87 százalékkal gyengült a héten, 322 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 1,14 milliárd forintot.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3707,69 ponton zárt a héten, ami 87,41 ponttal, 2,30 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.(MTI)

Scroll To Top