Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot, például a GDP 2022 negyedik negyedévére vonatkozó második becslését teszi közzé a jövő héten.

Kedden tartja következő kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Az előző, január végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén és a kamatfolyosó két szélét sem módosította. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A döntéshozók egységesen a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása mellett érveltek, hangsúlyozva, hogy az alapkamat jelenlegi szintje alkalmas a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére.
Szerdán közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári adatát. A BMI januári értéke 55,0 pont volt. A felmérésben vizsgált részindexek csökkentek, de 50 pont feletti értékükkel bővülő tendenciára utalnak.
Szintén szerdán teszi közzé a KSH a beruházások tavalyi negyedik negyedéves statisztikáit. Tavaly a harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva. 2022-ben az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése 2021 azonos időszakához képest.
Ugyancsak szerdán ismerteti a KSH az ipari termelői árak januári alakulását. Tavaly decemberben az ipari termelői árak átlagosan 34,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 62,9, az exportértékesítéséi 20,7 százalékkal nőttek. Az egész évet tekintve 2022-ben az ipari termelői árak 33,7 százalékkal magasabbak voltak 2021-hez képest. A belföldi értékesítési árak 51,7, az exportértékesítési árak 24,5 százalékkal nőttek éves összevetésben.
Csütörtökön a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi negyedik negyedévi alakulását közli második becslése alapján a KSH. A hivatal első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal nőtt.
A szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának tavalyi negyedik negyedéves statisztikáit szintén csütörtökön ismerteti a KSH. Tavaly a harmadik negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 25,1, importja 16,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2690 millió euró volt, 845 millió euróval több az egy évvel korábbinál.
Pénteken közli a KSH kereskedelmi szálláshelyek januári forgalmát. 2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva. 2022-ben a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 45 százalékkal több, 26 millió vendégéjszakát regisztráltak éves összevetésben.
Ugyancsak pénteken teszi közzé második becslése alapján a külkereskedelmi termékforgalom tavaly decemberi alakulását a KSH. A hivatal első becslése szerint 2022 decemberében az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult. 2022-ben az export 19, az import 28 százalékkal nőtt az előző évhez képest.(MTI)

Scroll To Top