Kicsit sokat mutat! – A vendéglátásban a nyár a csúcsidőszak, a júliusi és az augusztusi hőségben. Így volt ez 2019-ben is, de a növekedés üteme a korábbiakkal szemben már kisebb volt. Csúcsra futott viszont az éttermi drágulás. Ezek szerint nem nyel le mindent a vendég. De a létszám és a bér nőtt. A pincér-, szakácshad létszáma 41 ezerről 57 ezerre hízott.
Augusztusban költjük el a legtöbb pénzt a vendéglátóhelyeken, évek óta ez a vendéglátózás csúcsidőszaka. Feltehetően a nyaralás, a hétvégi pihenők mellett aki teheti, nem főz, inkább bevág egy lángost. És a nagy hőségben nem az igazi rántott húst sütögetni otthon.
Így volt ez 2019 nyarán is, amikor júliusban és augusztusban szépen gyarapodott a büfék, éttermek bevétele, augusztusban már közel 150 milliárd forintot könyvelhettek el a vendéglátóhelyek.
Az év vége felé, hiába a karácsony és a szilveszter, a nyári csúcsot már nem éri el a vendéglátás, és előreláthatóan így lesz ez ebben az esztendőben is. A karácsony családi ünnep maradt, döntő arányban otthoni időtöltéssel.
És ezek már online kasszás adatok:
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | |
január | 57 | 60 | 71 | 79 |
július | 90 | 105 | 121 | 136 |
augusztus | 92 | 107 | 128 | 149 |
december | 72 | 87 | 98 | 112* |
KSH, érték: milliárd forint, folyó áron kereskedelmi vendéglátás (munkahelyi vendéglátás nélkül), */: 2019 december: várható, |
Persze a mérleget megdobják a jövő-menő turisták is.
Nagyítóval kellett keresni az 5%-os áfát a vendéglőkben
Az elmúlt esztendőkben is szépen hízott a vendéglátás a bevételt tekintve, pedig az éttermeket is kínozza a munkaerőhiány, a béremelések költsége, vagy éppen egyes élelmiszer alapanyagok drágulása. Nekik is drágább a krumpli, vagy a zöldség.
2018-tól ugyan 5% az éttermi áfa (a jellemzően helyben készített és fogyasztott ételféleségek, italok után, de például az alkoholé már nem), de ezt azért megfejelték egy 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással, a kettő együtt pedig már 9%, amit valahová be kell fizetni a bevétel után. A boltosokkal szemben ugyanakkor a vendéglősöket nem kergették az utcán azzal, hogy ahol csökkentették az adót, ott hová tűnt az áfa: kellett nekik bérre és fejlesztésre, mondták. De hát ezen már túl vagyunk, könnyedén még azt is gondolhatnánk, hogy a politikusok többet járnak boltba, mint vendéglőbe.
Végül is az a kép kerekedik ki a vendéglátózás világáról, hogy miközben a bevétel nőtt, ugyanakkor az áfakulcs kisebb lett, de az árak is emelkedtek, nem is kicsit. 2019-ben már 7%-kal, de előtte sem sokkal kisebb ütemben.
És ami a legfontosabb az előbbieken túl, hogy mennyiségben (darabban, kilóban, literben), azaz volumenben nézve évről-évre többet ettünk-ittunk a vendéglátóhelyeken. Nem is kicsivel, hiszen 2017-ben és 2018-ban is 11% volt a növekedés üteme, ami viszont 2019-ben zsugorodott valamelyest.
Úgy tűnik, a kedves vendég azért mindent nem nyel le, de a vendéglősöknek csak sikerült olyan árakat belőniük, ami mellett összességében bővülhetett a piacuk. Nyilván ezt megtehették azért is, mert a kedves vendégnek az elmúlt években szépen vastagodott a pénztárcája a béremelések révén. És azért az is hozzátartozik a képhez, hogy a vendéglő mindig is egy tehetősebb műfaj volt a családi költekezés terepén, nem mindig és nem mindenki engedheti meg magának. Persze, ahogyan vendég és vendég, úgy vendéglő és vendéglő, büfé és büfé között sok különbség is lehet, de hát a mérleg az összesent mutatja:
2016 | 2017 | 2018 | 2019* | |
bevétel | 876 | 1.006 | 1.165 | 885 |
áfakulcs | 27% | 18% | 5%** | 5%** |
infláció, éttermi | +3,4% | +4,7% | +5,7% | +7,1% |
növekedés volumenben | +9% | +11,1% | +11% | +7,4% |
KSH, bevétel: milliárd forint, folyó áron, növekedés: volumen, árváltozás kiszűrésével (mennyiségben), infláció: augusztus, éttermi étkezés, */: 2019: január-augusztus, **/: +4% turizmusfejlesztési hozzájárulás kötelező az áfakulcson felül |
Munkaerőhiány az van itt is, de a létszám azért nőtt
Folyamatos a híradás arról, hogy milyen nehéz pincért, szakácsot, vagy éppen cukrászt találni olyan kiemelt idegenforgalmi térségben is, mint például nyáron a Balaton. De hát végül lehetett vendéglőzni, büfézni a Balaton partján is, persze ennek ára is volt, például dupla műszakok, pincéreskedő tulajdonosok, családtagok.
A mérleg azonban azt mutatja, hogy a nagyobb (négy főnél többet foglalkoztató) vendéglátóhelyeken bővült a létszám, persze ehhez szépen kellett emelni a béreket, így hát el is kelt az a fránya áfakulcs csökkentés:
vendéglátózás nyáron | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 |
fizikai dolgozók létszáma | 41 ezer fő | 41 ezer fő | 50
ezer fő |
57
ezer fő |
havi bruttó átlagkereset | 134 ezer ft | 160 ezer ft | 178 ezer ft | 202
ezer ft |
KSH, négy főnél nagyobb vendéglátó vállalkozások, létszám: ezer fő, átlagkereset: ezer forint, júliusi adatok |
A vendéglátózásban egyébként van egy érdekes foglalkoztatási szabály. Egy vendéglátóhelyen a szakképzettséget megkövetelő munkakörben, ilyen például a szakács, egy műszakban elég egy szakképzett, erről bizonyítványt felmutatni képes dolgozó beállítása. A többiek süthetnek, főzhetnek bizonyítvány nélkül is. Nos, ez azért nem kis dolog, bár a végső szót a vendég mondja ki.