Fidelity: Három ok, amiért Kína erős lehet a tigris évében

A szakpolitikai szigorítási hullám és az ingatlanpiactól a technológiai ágazatig különböző szektorokra vonatkozó keményebb jogszabályok sora alapjaiban ingatta meg a globális befektetők Kínába vetett bizalmát 2021-ben. A kínai befektetőket érintő, kihívásokkal terhes időszakot követően a Fidelity International szakértői három okot neveztek meg, amelyek miatt Kína újból erőt mutathat a Tigris évében.

 

  • Míg a világ többi része a monetáris szigorításokkal küzd, addig Kína egy másik, monetáris könnyítésekkel fémjelzett útvonalat választott, ez pedig kedvezően hathat a részvényekre

 

  • Elképzelhető, hogy elértünk a jogszabályi reformperiódus csúcsára, vagy már túl is haladtunk azon

 

  • A jelenlegi értékeltségek izgalmas belépési pontokat és lehetőségeket kínálnak

 

 

Február 1-jén kezdődött a kínai újév, világszerte emberek milliói ünneplik a Tigris évének kezdetét.

Most, amikor a világ legtöbb pénzpiacán inflációs rettegésről, az eszközvásárlási programok kivezetéséről és a „drága” növekedési részvényeket háttérbe szorító, befektetői rotációról szólnak a szalagcímek, a diverzifikáció és az értékeltségek fontosabbak, mint valaha. Kína jelenleg mindkét vonatkozásban kedvező képet mutat, és a Fidelity-nél úgy vélik, a Tigris éve kiváló lehetőségeket tartogat a befektetők számára.

 

A szakpolitikai különbségekben lehet a lehetőség

Az USA és Európa monetáris politikája jelenleg még a szokásosnál is nagyobb mértékben eltér Kínáétól. Tény, hogy Kína a ciklus másik szakaszában jár, ezért a hangsúly most a könnyítésen van, ami a történelmi tapasztalatok alapján gyakran jót tesz a piacoknak. A kínai jegybank, mely már a Covid-járvány elején is más stratégiát alkalmazott, mint a laza monetáris politikát bevezető nyugati jegybankok, most több eszköz közül is választhat, ha fel akarja pörgetni a 2021-ben lelassult növekedést. A közepes futamidejű hitelek kölcsönkamatainak 2020 augusztusa óta első ízben nemrég végrehajtott csökkentése csupán egy példa erre.

Általánosságban nem számít a Fidelity arra, hogy a közeljövőben visszájára fordítanák a kormánynak az egészségesebb, kevésbé spekulatív ingatlanszektor megteremtése érdekében tett erőfeszítéseit, azon nem szabad meglepődnünk, ha némi finomhangolásra sor kerül majd, amilyenek például a közelmúltban bejelentett, támogató intézkedések. Egyes városokban máris mintha felgyorsult volna a jelzálogkérelmek elbírálása, és bőven van még lehetőség további szakpolitikai enyhítésekre is.

 

Túljutottunk a jogszabály-alkotási hullám csúcsán?

Kétségtelenül volt egy időszak, amikor számos új jogszabály született, a régiek egy részét pedig megszigorították, és egyes vállalkozások számára nehezebbé váltak a körülmények. Ennek ellenére a Fidelity szakértői szerint fontos, hogy hosszú távon szemléljük a dolgokat, és ne feledjük: korábban is voltak már jogszabályszigorítási hullámok, például az online szerencsejátékokat érintő 2018-as kormányzati megszorítások.

 

Nem szabad szem elől tévesztenünk a gazdasági fejlődést és innovációt érintő ambiciózus, hosszú távú célokat és prioritásokat sem. Ezek megvalósításához nyilván egészséges és növekvő magánszektorra lesz szükség, ezért bár tavaly romlott a befektetői hangulat, mégis úgy véljük, Kína továbbra is kínál érdekes hosszú távú befektetési lehetőségeket. „Már jócskán benne járunk a jogszabályi reformokban, sőt, jó eséllyel már túl is vagyunk a reformhullám csúcsán, főleg ami a technológiai ágazatot illeti, és azt gondolom, olyan intenzitású átalakulásra már nem kell számítani, mint amit 2020 végén és az elmúlt évben tapasztaltunk” – mondta el Dale Nicholls, a Fidelity International Pacific Fund portfólió menedzsere.

 

Azt is fontos figyelembe venni, hogy a közelmúltban hozott reformok jó része olyan problémákkal foglalkozik, melyekkel a világ szinte minden országának szembe kell néznie. Ilyenek például a trösztellenes fellépéshez, az adatbiztonsághoz, a big tech-hez és a személyes adatok védelméhez kapcsolódó kihívások, de a jövedelmek egyenlőtlensége is globálisan problémákat okoz. Más országok is szembesülnek ezekkel a nehézségekkel, és a kormányaik fel is fognak lépni, még ha nem is olyan gyorsan, mint Peking.

 

Vonzó értékeltségek

Ahogy az átfogó korrekciók esetén gyakran előfordul, egyes, kevesebb jogszabályi kockázatot hordozó részvényektől is szabadultak a befektetők, ami lehetőségeket kínált. Sok kisebb vállalat részvényének árfolyama a mélyben jár, annak ellenére, hogy egyes témáknak, például a trösztellenes jogszabályi intézkedéseknek ők lesznek a haszonélvezői. Továbbá a globális versenytársakhoz képest jelenleg túl nagy az értékeltségi szakadék is, jóllehet számos piacra ugyanazok a szabályozói kihívások hatnak. Az értékeltségek jelenlegi szintje mellett a szakértők úgy vélik, a kockázat/nyereség egyensúly egyértelműen a befektetők számára kedvező irányba billen.

 

A Fidelity továbbra is jelentős kitettséggel rendelkezik a belföldi fogyasztás növelésére összpontosító vállalatokban, amelyet a középosztály folyamatos bővülése tesz lehetővé. E trend haszonélvezői nem csupán a „fogyasztási papírok”, hanem az olyan területek is, mint az egészségügy és a technológia, melyek szintén fontos szerepet játszanak a belföldi fogyasztásban.

 

Kimondottan volatilis időszakon vagyunk túl, de láttunk már hasonlót, és lesz is még ilyen a jövőben. Ugyanakkor a történelem arra tanít, hogy általában ezek az időszakok kínálják a legvonzóbb lehetőségeket. A vállalati nyereségek következő 12 hónapra előrejelzett növekedése 15%, eközben a piac olyan P/E mutató mellett működik, mely a korábbinál és a többi globális részvénypiacénál vonzóbbnak mondható” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

 

Mint mindig, a legfontosabb a jövőben is az lesz, hogy az egyes cégek képesek lesznek-e tartósan kihasználni a jövedelemtermelő potenciáljukat. A Fidelity növekvő csapata továbbra is nagyon aktív helyszíni munkát végez, folyamatosan kapcsolatban áll a portfóliónkban szereplő vállalatokkal, hogy pontosan lássa, hogyan birkóznak meg azok a működési körülmények és természetesen a jogszabályok változásaival.

 

 

Fontos információ

 

Ezen dokumentum előzetes engedély nélküli másolása vagy terjesztése tilos.

A Fidelity csak saját termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó információkat szolgáltat, és egyedi körülmények alapján nem nyújt befektetési tanácsadást, kivéve, ha azt egy kellően meghatalmazott cég kifejezetten előírja az ügyféllel való formális kommunikáció során.

A Fidelity International megnevezés arra a vállalatcsoportra utal, amely globális befektetéskezelői szervezetként az Észak-Amerikán kívül, a kijelölt joghatóságokban elérhető termékekről és szolgáltatásokról nyújt információkat. Ezen információk nem az Egyesült Államok területén élő vagy tevékenykedő személyek számára készültek; ezek a személyek ugyanis nem jogosultak az itt található információk alapján eljárni. Ezen információk kizárólag azon személyeknek szólnak, akik olyan országokban élnek, ahol az adott alapok forgalmazási engedéllyel bírnak vagy ahol ilyen engedélyre nincs szükség.

Egyéb rendelkezés hiányában valamennyi terméket a Fidelity International biztosítja, továbbá az összes megfogalmazott vélemény a Fidelity szervezetének véleménye. A Fidelity, Fidelity International, a Fidelity International logó és az „F szimbólum” a FIL Limited bejegyzett védjegyei. A munkatársak és elemzők egyaránt kutatási szakembereknek minősülnek.Harmadik felek védjegyei, szerzői jogai és más szellemi tulajdonjogai a mindenkori tulajdonosuk birtokában vannak és maradnak. Kiadta: FIL (Luxembourg) S.A., engedélyező és felügyeleti szerve a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier, Pénzügyi Felügyeleti Hatóság).

MKAT10356

 

 

Scroll To Top