Fidelity: A 2030-as nettó zéró cél a legtöbb cég számára irreálisnak látszik

A Fidelity ESG elemzői felmérése azt a kérdést teszi fel, hogy elegendőek-e a vállalatok nettó nulla célkitűzéshez kapcsolódó tervei. A válasz: még nem, és nagyobb közös erőfeszítésre van szükség. További finanszírozás, technológiai innováció és szabályozás − csupán néhány a megjelölt területek közül, melyeken előrelépésre van szükség, ha be akarjuk temetni a célok és a valóság közötti szakadékot.

A felmérés szerint jelenleg a vállalatok kevesebb, mint 60 százaléka halad jó úton afelé, hogy az ENSZ által elfogadott 2050-es célértékre, nettó nullára csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, és csak minden negyedik vállalat fogja ezt elérni a 2030-ra kitűzött, ambiciózusabb határidőre.

Bár komoly előrelépés történt, amint azt az európai vállalatok azon 69 százaléka bizonyítja, amely már most is elkülöníti az e célok 2050-ig történő eléréséhez szükséges forrásokat, a tempó még mindig nem elég gyors. Továbbra is jelentős akadályok állnak a cégek előtt, például technológiai hiányosságok, a célok és az intézkedések összhangjának hiánya, valamint az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére jelenleg elkülönített finanszírozás összege nem éri el a szükséges mértéket.

 

A kormányzati intézkedések hozhatnak igazi változást az ESG területén

 

Az idei ESG-felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kormányzati szabályozás hatékonyan képes megváltoztatni a vállalatok magatartását. A befektetők, a fogyasztók, a munkavállalók és a versenytársak egyaránt szerepet játszanak a gyakorlatok megváltoztatásában, de úgy tűnik, hogy leginkább a jogszabályi frissítések tudják változtatásra kényszeríteni a vállalkozásokat. Elemzőink több mint 60 százaléka szerint a jogszabályok a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási gyakorlatok megváltoztatását ösztönző három legfontosabb tényező közé tartoznak” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

 

Az elemzők arról is beszámoltak, hogy a befektetők bevonása és a részvényesek fellépése is a leghatékonyabb módszerek közé tartozik a vállalatirányítás megváltoztatásának ösztönzése kapcsán, a válaszadók mintegy fele pedig a szerepvállalást is a környezeti és társadalmi gyakorlatok javításának három legfontosabb módszere közé sorolja.

A vállalatok azonban egyedül nem képesek erre. A kormányoknak, akárcsak a politikai döntéshozóknak, kulcsszerepük van az átmenetet elősegítő környezet megteremtésében, csakúgy, mint a pénzügyi szektornak a befektetői szerepvállalás, a részvényesi fellépés és az eszközallokáció révén.

 

Fenntartható befektetések − kínai módra

A jelek szerint Kína egyelőre az út sokkal korábbi szakaszát járja és a többi országnál jóval optimistább. Az ESG-szempontok egy ideje egyenletesen kúsznak felfelé a kínai vállalatvezetők fontossági listáján, bár meglehetősen mélyről indultak. Az elkötelezettség azonban 2020 óta új lendületet kapott, amikor Hszi Csin-ping elnök nyilatkozatban vállalta, hogy országának karbonkibocsátása 2030 után nem nő majd tovább, és Kína 2060-ra eléri a karbonsemlegesség állapotát.

A felmérésben szereplő régiók közül vitathatatlanul Kína rendelkezik a legnagyobb kapacitással a fenntarthatóság megvalósítása terén, különösen ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését illeti.

Jól érzékelhető előrelépés tapasztalható tehát, de a felmérés azt mutatja, hogy a kínai vállalatoknak még komoly lemaradást kell behozniuk, méghozzá gyorsan, ha fel akarnak zárkózni a kormány által a kibocsátások csökkentésére országos szinten kitűzött célokhoz. A kínai vállalatokra összpontosító ágazati elemzőik szerint az általuk vizsgált vállalatoknak csak mintegy negyede rendelkezik nettó nulla célkitűzéssel, szemben a globális átlaggal, amely a vizsgált vállalatok valamivel több mint felét teszi ki.

 

A teljes jelentés az alábbi linken olvasható: Fidelity ESG elemzői felmérés 2023: Légy résen.

Kockázati figyelmeztetés

Felhívjuk a befektetők figyelmét, hogy az itt megfogalmazott nézetek időközben megváltozhattak, és hogy a Fidelity már megtehette az azok alapján szükséges lépéseket.

Forrás: A Fidelity 123 elemzőjének válaszai, 2023. május.

 

 

Megjegyzések szerkesztők számára:

További tájékoztatás:

Craig Terrington, 07725 069850 / Craig.Terrington@fil.com

Katie Jordan, 07393 762 555 / Katie.Jordan@fil.com
Matt Birtles, 07443 187289 / Matthew.Birtles@fil.com

 

A sajtóiroda címe: FIL Investment Management Limited, 4 Cannon Street, London, EC4M 5AB

A Fidelity International

A Fidelity International befektetési és nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat és szolgáltatásokat kínál világszerte mintegy 2,87 millió ügyfélnek. Magántulajdonban álló, céltudatos és független, ötvenéves múltra visszatekintő vállalatként generációkon átívelő módon gondolkodunk, és hosszú távra fektetünk be. Működési területünk 25 országot ölel fel, az általunk kezelt teljes vagyon összege 728,6 milliárd USD, ügyfeleink között jegybankok, államkötvény-alapok, nagyvállalatok, pénzintézetek, biztosítók, vagyonkezelők és magánszemélyek is megtalálhatók.

 

Workplace & Personal Financial Health üzletágunk magánszemélyek, tanácsadók és munkaadók számára kínál hozzáférést világszínvonalú befektetési lehetőségekhez, külső felek által kínált megoldásokhoz, adminisztrációs szolgáltatásokhoz és nyugdíjjal kapcsolatos iránymutatáshoz. Investment Solutions & Services üzletágunkkal közösen 524,9 milliárd USD összegű ügyfélvagyon befektetéséről gondoskodunk. Eszközkezelői szakértelmünket a munkahelyi és magánbefektetési megoldásainkkal párosítva ügyfeleink biztosabb pénzügyi jövőjének megteremtésén dolgozunk. 2023. március 31-i adatok.

További információ a fidelityinternational.com webhelyen.

A Fidelity csupán tájékoztatást nyújt különböző termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, de nem ad befektetési tanácsokat, és nem tesz az egyéni körülményeken alapuló, személyre szóló javaslatokat, kivéve, ha erre egy megfelelő felhatalmazással rendelkező vállalaton keresztül, az ügyféllel folytatott hivatalos kommunikáció keretében kerül sor.

A „Fidelity International” annak a globális befektetéskezelő szervezetet alkotó cégcsoportnak a neve, mely Észak-Amerikán kívüli, meghatározott joghatóságok területén belül nyújt termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos tájékoztatást. A jelen anyag nem szól az Egyesült Államokban élő személyeknek, akiknek így nem is járhatnak el ennek alapján. Ez az anyag csak olyan személyeknek készült, akik olyan joghatóság területén élnek, melyben az adott alap forgalmazása engedélyezett, vagy amelyben a forgalmazáshoz nincs szükség engedélyre.

A fenti anyagban szereplő eltérő állítás hiányában, minden említett terméket a Fidelity International kínál, és a fentiekben megfogalmazott nézetek a Fidelity International véleményét tükrözik. A Fidelity és a Fidelity International név, a Fidelity International logó és az F embléma a FIL Limited bejegyzett védjegyei.

 

Magyarországon kiadja a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier) által felügyelt és engedélyezett FIL (Luxembourg) S.A.

Scroll To Top