Felére csökkentett brit növekedési előrejelzés, módosuló jegybanki mandátummal

Az eddig érvényben volt prognózis felére csökkentette a brit gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését szerdán a brit kormány, közölve egyben, hogy a brit jegybank feladatává teszi az inflációkövetés mellett a gazdasági növekedés támogatását is.

George Osborne, a konzervatív-liberális kormánykoalíció pénzügyminisztere a 2013-2014-es pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve a londoni alsóházban közölte: a kormány mellett működő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) a 2013-as naptári év egészére a brit hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékos bővülésével számol. A hivatalos kormányzati makro-előrejelzéseket összeállító testület decemberben közzétett előző prognózisában még 1,2 százalékos idei GDP-növekedési becslés szerepelt.
Osborne közölte ugyanakkor, hogy a tavalyi utolsó negyedévi 0,3 százalékos GDP-visszaesés után az OBR nem vár több negatív GDP-adatot, vagyis a brit gazdaság valószínűleg elkerüli a technikai recessziót.
A költségvetési tervezet szerint az államháztartási hiány az áprilisban kezdődő pénzügyi évben a GDP-érték 7,4 százaléka lesz, de a következő évben 5 százalékra csökken.
A pénzügyminiszter felidézte, hogy amikor a jelenlegi kormány a 2010-es választások után hivatalba lépett, békeidőben példátlan, 11,2 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet örökölt munkáspárti elődjétől. Osborne a szerdai költségvetési előterjesztésben hangsúlyozta, hogy ahhoz képest mostanáig harmadával sikerült csökkenteni a hiányt.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány felülvizsgált prognózisa szerint az államadósság-ráta így is az eredetileg tervezettnél egy évvel később, várhatóan csak a 2017-2018-as pénzügyi évben – a jelenlegi parlamenti ciklus lejárta után két évvel – kezd csökkenni.
Osborne elismerte azt is, hogy egészen addig az államadósság-ráta emelkedése valószínű: a jelenlegi hivatalos előrejelzés az, hogy a most kifutó pénzügyi évre várt 75,9 százalékról 2016-2017-ig a GDP-érték 85,6 százalékára duzzad a brit államadósság.
Ugyanezzel az indokkal vonta meg a múlt hónapban Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb, „Aaa” államadós-besorolást a Moody’s Investors Service.
A világ legnagyobb hitelminősítője február 22-én jelentette be Londonban, hogy az addigi „Aaa”-ról egy fokozattal „Aa1”-re rontotta Nagy-Britannia hazai és külső szuverén kötvénykötelezettséginek osztályzatát.
Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az „Aaa/AAA” szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.
A Moody’s a leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.
A Moody’s a leminősítés fő okai között említette azt a véleményét is, hogy a magas és emelkedő adósságteher miatt romlik a brit közfinanszírozási rendszer sokkelviselő kapacitása, és valószínűtlen, hogy ez a folyamat 2016 előtt megfordulna.
A brit pénzügyminiszter a költségvetési tervezetet előterjesztő szerdai felszólalásában közölte, hogy a kormány által a Bank of England – a brit jegybank – számára meghatározott, 2 százalékos éves inflációs cél tartását előíró inflációkövetési mandátum fennmarad, ugyanakkor kiegészül azzal, hogy a jegybanknak a jövőben az inflációs cél mellett a gazdasági növekedésre is összpontosítania kell.
George Osborne ezt úgy fogalmazta meg, hogy a kormány új gazdasági programja „a monetáris aktivizmust ötvözi a költségvetési felelősséggel”.
Júliusban váltás lesz a Bank of England élén: a kormányzói tisztséget Mark Carney, a kanadai központi bank jelenlegi vezetője veszi át Sir Mervyn Kingtől. A londoni elemzői közösségen belül már Carney korábbi nyilatkozatai alapján felmerültek olyan jóslatok, hogy az új kormányzó nyári beiktatása után a Bank of England monetáris politikájának hangsúlya áttolódhat az inflációkövetésről a gazdasági növekedés ösztönzésére.(MTI)

Scroll To Top