Ezek a nyaki gerincsérv tünetei

A porckorongsérv egy a csigolyák közti kitüremkedés, ami legtöbb esetben derékfájdalmakat okoz. Több fajtája is van, ide tartozik a háti-, az ágyéki és persze a nyaki gerincsérv, amelyek mindegyikének külön tünete van. Elmondható azonban, hogy általában az ülő életmód okozza a gondokat, aminek hatására nehezen mozgunk és sok esetben különböző kellemetlenségeket érzünk a nyaki gerincszakasz egyes részein.

De vajon mik a betegség tünetei? Cikkünkben most erre kerestük meg a választ!

Hogyan alakul ki a nyaki gerincsérv?

A modern korban egyre több időt töltünk a számítógép előtt, folyamatosan ülünk és szinte alig mozgunk valamit. A legtöbb embertől az aktív életmód igencsak távol áll, ami hatással van a tartásunkra, az egészségünkre és az egész szervezetünkre. Az ülés következtében egyre többször érezzük, hogy a nyaki gerinc fáj, a mozgás pedig nehéz és igencsak megerőltető. Hatására egy-egy szokatlan mozdulattól kialakulnak a becsípődések, később pedig ezen a területen sérv jelentkezhet.

Akik nem mozognak eleget, azoknál a gerincstabilizáló izmok szépen lassan elgyengülnek. Mivel a ez a rész nincsen folyamatosan karban tartva, így ezeknél a személyeknél gyakrabban fordul elő sérv, mint akik minden nap végeznek valamilyen aktív tevékenységet. Nem tesz jót továbbá az sem, ha napi több órát, előrehajtott fejjel, a képernyő fölé görnyedéssel töltünk, közben pedig alig állunk fel. Ezzel csak terheljük a porckorongot, ami aztán deformálódik, illetve kitüremkedik, melegágyat kínálva a betegségnek.

Milyen tünetei vannak a nyaki gerincsérvnek?

Általánosságban fájdalommal jár, de felfedezhetünk zsibbadást, gyenge izmokat és végtagfájdalmakat egyaránt. Érdemes időben felfigyelni a nyaki gerincsérv tüneteire, ami lehet nyak-, illetve vállfájdalom is. Ezek jelentkeznek először, amit aztán további problémák követnek. A fej nehéz mozgatása szintén ide tartozik, hiszen egy idő után beáll és alig bírjuk majd elfordítani egyik vagy másik irányba.

Súlyosabb esetekben a már említett zsibbadás és izomgyengeség is jelentkezhet, ami átsugárzik a kezekbe és a lábakba. Ez már bőven hatással lesz a mindennapjainkra, hiszen egyre nehezebben mozdulunk meg és végezzük el a napi teendőket. Amikor pedig már fülzúgás és folyamatos szédülés is jelentkezik, akkor pedig épp elérkezik az ideje annak, hogy szakember segítségét kérjük.

Megelőzhető a nyaki gerincsérv kialakulása?

A legtöbb probléma, mégha genetikai is, bizonyos szintig megelőzhető. Nincs ez másként ebben az esetben sem, hiszen folyamatos ellenőrzéssel és karbantartással teljes életet élhetünk, sérvek nélkül. Aki például naponta több órát tölt monitor előtt, annak mindenképpen érdemes úgy berendeznie a dolgozósarkot, hogy az kényelmes legyen. Nem árt néha helyzetet változtatni, hiszen így más testrészre helyeződik a terhelés, ezáltal kisebb az esélye a fájdalmak kialakulásának.

Hatásos lehet továbbá a rendszeres sport, ami kapcsán érdemes tehermentesítő típust választani. Ez lehet az úszás, ahol szinte az egész testünk könnyedén mozoghat. Jó megoldás lehet továbbá a jóga, amit akár otthoni körülmények között is végezhetünk. Nem árt azonban napi szinten egy rövid gyakorlatsort végig vinni, hogy megfelelő hatást érhessünk el.

Mit tegyünk, ha már jelentkezett a probléma?

Amennyiben azonban már kialakult a nyaki gerincsérv, abban az esetben mindenképpen ajánlott minél előbb felkeresni egy szakembert. A rendelőkben először egy állapotfelmérést végeznek, ahol kiderül, hogy mikor és hol kezdődött a fájdalom, illetve arra is fény derül, hogy vajon miért is jelentkezett ez a betegség. Az okok sokfélék lehetnek, de nem árt ezekkel is tisztába kerülni, hogy a későbbiekben elkerülhessük az újbóli megbetegedést.

Az alapos vizsgálást követően egy személyre szabott kezelési tervet kapunk, majd pedig irány a gyógytornász, aki gyakorlatsorokkal éri el, hogy enyhüljön a fájdalom. A torna lehet McKenzie, idegmobilizációs, testtartás korrekciós, de akár funkcionális egyaránt. A szakember meg fogja állapotani, hogy melyikre van szükségünk és ez alapján végzi el a szükséges mozgásokat. Mutatni fog olyan lehetőségeket, amiket otthon is el tudunk végezni, így segítve a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást. A házi feladatot pedig mindenképpen ajánlatos megcsinálni, hiszen a 100%-os eredmény csak közös munkával érhető el, így mind a gyógytornásznak, mind pedig a páciensnek alaposnak kell lennie.

A kezeléssel tehát hatékonyan kezelhetőek a nyaki gerincsérv tünetei, megszüntethető a fájdalom és megerősíthetőek az izmok, ami hatására később kisebb valószínűséggel találkozunk ismét a betegséggel.

Scroll To Top