EP-ülés – Gurmai: sikeres az európai polgári kezdeményezés

Alapvetően sikeresnek tekinthető az egy évvel ezelőtt létrehozott európai polgári kezdeményezés jogintézménye – állapította meg az évforduló alkalmából az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén rendezett csütörtöki vitában Gurmai Zita szocialista EP-képviselő.

Ez a jogintézmény arra ad lehetőséget, hogy az európai polgárok – megfelelő számú aláírás összegyűjtése esetén – petícióban kérhetik fel az Európai Bizottságot valamilyen adott témában új uniós jogszabályalkotási javaslatok beterjesztésére. Fontos kritérium, hogy a kezdeményezés tárgyában az EU jogosult legyen a döntésre, vagyis a kérdés ne tartozzon a tagországok kizárólagos illetékességébe.
Az első évben többek között a vízhez való hozzájutás jogával, környezetvédelemmel, hulladékkezeléssel, médiapluralizmussal, a városokban kötelezően bevezetendő 30 km/órás sebességkorlátozással, minimálbérrel és az állatkísérletek betiltásával kapcsolatban indult kezdeményezés.
Felszólalásában Gurmai – aki az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet megalkotásában EP-jelentéstevőként játszott szerepet – kitért arra, hogy az első év tapasztalataiból nyilvánvalóvá vált: a szervezőknek számos technikai akadállyal kell szembenézniük az aláírásgyűjtés során. A szabályok teljes körű felülvizsgálatát azonban még korainak tartja. Utalt arra, hogy 2015-ben kötelező jelleggel teljes körű felülvizsgálatot kell tartani.
Az eddig fellépett technikai gondokat – jegyezte meg – részben sikerült megoldani, például azzal, hogy az Európai Bizottság biztosította az internetes aláírásgyűjtéshez szükséges szervereket.
„Most elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy minél szélesebb körben tegyük ismertté ezt, az uniós polgárságból fakadó kivételes lehetőséget” – mondta az MSZP-s EP-képviselő. (MTI)

Scroll To Top