Elemzők szerint nem meglepetés a munkanélküliségi és foglalkoztatási adat

Elemzők szerint nem hozott meglepetést a munkanélküliség és a foglalkoztatás 2012. november és 2013. január közötti alakulását mutató adatsor, véleményük szerint az idén a munkanélküliségi ráta szezonálisan kissé csökkenhet, de éves szinten 11 százalék körül alakul.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy a foglalkoztatottak létszáma 2012. november-2013. januárban 3 millió 855 ezer fő volt, 39 ezer fővel több, mint egy évvel korábban,  a munkanélküliek létszáma 486 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 11,2 százalék volt 2012. november-2013. januárban, 0,1 százalékponttal magasabb az előző évinél, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt.
Németh Dávid, az ING Bank elemzője elmondta, hogy a munkanélküliségi ráta az év ezen időszakában általában növekedni szokott, így nem jelentett meglepetést a mostani minimális növekedés, és a vártnak megfelelően alakult a foglalkoztatottak száma is, hiszen télen kevesebb szezonális munka van.
Hozzátette, az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy a nőknél nőtt jobban a foglalkoztatás, ami többnyire a részmunkaprogramoknak tudható be, illetve a válság alatt a férfiak körében jelentős leépítések történtek.
Az idén alapvetően nem várható a munkaerőpiac jelentős élénkülése – mondta Németh Dávid, hozzátéve: a magánszektor az elmúlt időszakban nem tudott felszívni jelentős munkaerőt, és mivel ebben az évben nem várható növekedés, így vélhetően nem is lesz igénye a korábbinál több munkaerőre ennek a szférának. Szerinte a munkanélküliségi ráta a nyáron 10,3 százalék körül lehet, az év egészében marad 11 százalék körül.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szerint sem okozott meglepetést a munkanélküliségi adat, 11,1 százalékot vártak erre az időszakra a 11,2 százalékkal szemben. A munkanélküliség emelkedésének szezonális oka volt, és az adat tükrözte a tavalyi negyedik negyedévi kedvezőtlen gazdasági teljesítményt is – tette hozzá.
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint a várakozásoknál kissé nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliségi ráta november-január között az október-december közötti szinthez képest.
A foglalkoztatottak száma nagyrészt szezonális hatások és a közmunkaprogramok visszaesése miatt 53,6 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest, ugyanakkor 39 ezerrel nőtt egy év alatt, nagyrészt az előző évihez képest kiterjedtebb közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően – emelte ki a Suppan Gergely.
A munkanélküliek száma 18,1 ezer fővel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 11,7 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívak száma egy év alatt 50,7 ezerrel bővült. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése. Ugyanakkor szezonális hatások miatt a következő hónapokban tovább csökkenhet a foglalkoztatás, és emelkedhet a munkanélküliség.
Suppan Gergely szerint az idei év elejére 11,8 százalékig nőhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – 10,9 százalék volt, az idén minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet – tette hozzá.
A Nemzetgazdasági Minisztérium a  KSH legfrissebb adataira reagálva kiemelte, hogy továbbra is töretlen a foglalkoztatottság növekedése, immár 30. hónapja növekszik a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. A foglalkoztatási mutatók javulása mindkét nem, valamint az összes korcsoport esetében is megfigyelhető.
A foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve az tapasztalható, hogy mindkét nem esetében javultak a mutatók.
A kormány foglalkoztatás javítására irányuló intézkedései újra bizonyították, hogy a kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére is képesek biztosítani az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai cél teljesítését, a foglalkoztatási szint emelését – hangsúlyozza a minisztériumi közlemény. (MTI)

Scroll To Top