Egyre több hosszú távú érv mutat arra, hogy kockázatosak a részvénypiacok

Most mindenki a Jackson Hole jegybankári konferenciától várja, hogy a beszűkült piacot felrázza pár húzós nyilatkozat. De más tényezőket is illene figyelembe venni, mint például a vállalati eredményességek, a short állomány, a FED kamatemelése, politikai kockázatok, szezonalitás.

A mérleg pozitív serpenyőjében változatlanul ott van a bevallottan az unalomig ismételt jegybanki stimulus hatás. A nagy jegybankok QE (quantitative easing, vagyis mennyiségi lazítás: a központi bankok növelik a pénzmennyiséget a gazdaságban azáltal, hogy állam- és magánszektorbeli kötvényeket (adósságot) vásárolnak) programjai következtében megnőtt pénzmennyiség a piacokon csapódik le és ez növeli az árfolyamokat.

stock-down-tozsde-eses-zuhanasViszont ha megnézzük, a mérleg negatív serpenyője két részre bontható. Egyrészt megtalálhatóak itt a QE-programok kevésbé átbeszélt, negatív hatásai. Ezek között kiemelendő a múlt héten Bill Gross által is jelzett beruházások és produktivitás lassulása, ami semmiképpen nem tesz jót a gazdaságnak. Másrészt, szintén a negatív serpenyőben jelenik meg az a jó pár tényező, amit a Bank of America néhány nappal ezelőtt egy elemzésben összefoglalt, több pontba szedve:

– vállalati szektor nyereségessége

– piaci short állomány csökkenés

– politikai kockázatok

– FED kamatemelés

– szeptember szezonalitása

Pleschinger Gyula (az MKB Bank igazgatója) szerint ezeket a faktorokat figyelembe véve változatlanul úgy gondolják, hogy a részvénypiaci befektetések ilyen magas árfolyamszintek mellett kockázatosak és rövid távon inkább az óvatosabb befektetési stratégiákat javasolják.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top