Egerben is sok állás van nagyvállalatoknál

A munkaerőpiac óriási átrendeződéseket él meg a gazdasági helyzet változásaival, amit a vírusválság másképp, de még jobban felerősít. Mi a helyzet az egri állásokkal, és hogyan változott ez az elmúlt évek során?

Az elmúlt néhány évben dübörgött a gazdaság és a munkavállalók uralták a piacot. A legtöbb szektor munkaerőhiánnyal küszködött és voltak olyan pozíciók, amik hónapokon át betöltetlenül álltak a nagy mértékű emberhiány miatt. Mára ez a helyzet némiképpen megváltozott, ezért megnéztük, hogyan és hol lehet Kelet-Magyarországon, elsősorban Egerben és környékén állást találni.

Boldog békeidők

Magyarország az elmúlt években szerencsés helyzetben volt, mert egyike volt azon országoknak, ahová sok minőségi állás érkezett nyugatról. Számos nagyvállalat ide szervezte ki a gyártó vagy szolgáltató központi egységeit. Kezdett megszűnni a Budapest-Debrecen-Győr tengely centralizációja és számos munka érkezett Egerbe olyan nagyvállalatokkal, mint például a Bosch.

Nagyvállalatok a régióban

A német világvállalat már a 2000-es évek közepén elkezdett Egerben állást biztosítani szakképzett műszerészeknek és betanított összeszerelőknek, de 2019-ben döntött újabb gyártóegységek áthelyezéséről a kelet-magyarországi településre. Ezzel már 1100 fő fölé ugrott az itt foglalkoztatottak száma.

A keleti régióban a Bosch mellett számtalan más nagyvállalat működik, ami felszívja a terület képzett munkaerejét. Ilyenek például az Aventics, ami pneumatikai komponenseket és rendszereket gyárt és szerel össze, de a magyar tulajdonú, traumatológiai és ortopédiai termékeket gyártó Sanatmetal is Egerben működik, hogy néhány példát említsünk.

 

Felértékelődik a nagyvállalati foglalkoztatás

A régióban természetesen nem csak nagyvállalatok működnek. A magyar átlaghoz hasonlóan, az állások jelentős részét a KKV szektor adja, ezen belül is a mikrovállalkozások. A vírusválság hatásaira azonban a KKV szektor érzékenyebb, mint a nagyvállalatok, ahol bővebb tartalék áll rendelkezésre a nehéz idők átvészelésére, míg a néhány fős mikrovállalkozások mozgástere korlátozottabb. Ezzel együtt a nagyvállalatok által biztosított foglalkoztatás jelentősége felértékelődött mind a régióban, mind pedig országszerte.

Mit hoz a jövő?

A régióban jelen lévő vállalatok különböző mértékű és időtartamú lezárással válaszoltak a tavaszi pandémia hullámra. Az őszi folyamatok már nem a teljes zárás felé mutatnak, sokkal inkább a kapacitáscsökkentés és a szükségszerűen előálló részleges lezárások irányába. A régió KKV szektora, hasonlóan az ország többi területéhez, komoly veszteségeket szenvedett, amit várhatóan hosszú évekbe telik majd helyreállítani.

Scroll To Top