Drágám, kevesebbet adott vissza a pénztáros!

Nem Lujzikám, mert önkiszolgáló kasszánál fizettem és kártyával, hanem ennyivel drágább lett! Hát igen, 370 milliárdot a drágulásra költöttünk a boltban. A boltos drágulás 6,2% volt az első félévben, több, mint a teljes infláció. De így is túlléptük a járvány előtti szintet a boltos vásárlásokban. Volumenben, mennyiségben.

Jenő, te azt akarod bemesélni nekem, hogy nem sörre megy el a pénz, amennyivel többet költesz? – Lujzikám, itt a nyugta! – Bezzeg most nem dobtad el!

Hát igen. 2021 első félévében 6.411 milliárd forintot hagytunk a boltokban, 491 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Ebből 120 milliárd volt az, ami a növekedést jelentette mennyiségben, volumenben, hiszen 2%-kal többet cipekedtek haza a háziasszonyok. És bármilyen szomorú, de a további 370 milliárd a drágulásra ment el.

A boltos drágulás ugyanis az első félévben 6,2% volt, több, mint a teljes körben (a boltokon kívül eső termékekkel, szolgáltatásokkal együtt) számolt infláció. Ráadásul a második negyedévben a boltos drágulás 7-8% volt, számításunk szerint.

De elöljáróban egy kis kitérő.

Több ez, mint a járvány előtt

Egyes elemzések szerint júniusban még nem érte el a járvány előtti szintet a boltos világ. Pedig elérte.

Nos, mennyiségben, volumenben már 2020 júniusában is nőtt a mutató a járvány előtti 2019 júniusához képest, igaz, csak szerény 1,2%-kal, de ez is több valamivel. 2021 hatodik hónapjában viszont már 6,2% volt a megugrás, tehát a kettő együtt mégis csak bővülés. Az első félévet nézve pedig most 2021-ben 2% emelkedést jelez a statisztika mennyiségben (árváltozásokat kiszűrve), de egy évvel korábban is 1,3%-os növekedést mutatott (a pontosság kedvéért 2020 első negyedévében spájzoltunk, második negyedévében viszont csúsztunk lefelé, de a kettő eredője ennyi volt).

A boltos statisztika az inflációs mutatótól eltérő termékkosárral számol, ami érthető. De hát ennek eredménye egy nagyobb léptékű drágulás, főleg a dohánytermékek és az üzemanyagok, vagy éppen például az étolaj kétszámjegyű áremelkedése miatt. Az eredmény pedig az, ami. Az egyes termékcsoportokban persze eltérő a kép, hiszen a napi cikkekből többet, egyes iparcikkekből kevesebbet vásároltunk, de pénztárcánk csak egy volt.

A dögös ármutatók pedig:

boltos piac április május június január-június
változás folyóáron +19,3% +14,7% +14,2%  

+8,3%

változás volumenben +9,9% +5,8% +6,2% +2%
boltos árindex +8,6% +8,4% +7,5% 6,2%
infláció +5,1% +5,1% +5,3% 4,2%
KSH, változás: előző év azonos időszakához képest,

volumen: kiigazítatlan volumenindex,

(blokkk.com)

Scroll To Top