Brit vezérkari főnök: a hadsereg ütőképességét veszélyeztetik a megszorítások

A brit hadsereg hatékony bevethetőségét veszélyeztetné, ha a kormány további megszorításokat kényszerítene a fegyveres erőkre – mondta pénteken a brit vezérkari főnök.

Sir Peter Wall tábornok a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: rendkívüli fennakadásokat okozna a hadsereg működőképességében, ha a kormány újabb takarékossági intézkedésekre kötelezné a hadvezetést.
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a hatalmas költségvetési deficit leszorítására tett takarékossági intézkedések jegyében reálértéken 8 százalékkal tervezi csökkenteni 2015-ig Nagy-Britannia védelmi költségvetését. Ennek már áldozatául esett a királyi haditengerészet egykori zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, több más hadihajóval együtt. Emellett kivonták a szolgálatból a helyből felszállni képes Harrier harci gépeket is.
A szárazföldi haderő összlétszáma a tervek alapján 102 ezerről 82 ezerre csökken.
George Osborne pénzügyminiszter ugyanakkor az eredeti deficitcsökkentő tervekben foglaltakon felül újabb takarékossági lépéseket követel az egyes tárcáktól az államháztartási hiánycél teljesíthetősége végett.
Osborne éppen pénteken jelentette be, hogy a tárcák felével sikerült megállapodásra jutni a minisztériumi költségvetések feszesebbre vonásáról. A védelmi minisztériummal azonban még folynak a tárgyalások.
A brit kormányt a költségvetés további szigorítása felé hajtja az is, hogy Nagy-Britannia rövid időn belül két nagy nemzetközi hitelminősítőnél is elveszítette a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást. A Moody’s Investors Service februárban, a Fitch Ratings áprilisban vonta meg ezt az adósosztályzatot Nagy-Britanniától, egyaránt a vártnál kedvezőtlenebb költségvetési és államadósság-folyamatokra hivatkozva.
Sir Peter Wall vezérkari főnök pénteki nyilatkozata szerint azonban a brit fegyveres erők eljutottak arra a pontra, amelyen túl minden további elvonás már súlyosan károsítaná a jövőbeni hadszíntéri bevetések sikerének esélyét és a hadsereg általános képességét feladatainak professzionális ellátására.
A védelmi kapacitás szűkítését már korábban is nyíltan bírálta a brit hadvezetés több tagja, és azt is számos szakértő megkérdőjelezte, hogy repülőgép-hordozó kapacitás nélkül a brit fegyveres erők képesek lennének-e például ismét visszavívni a Falkland-szigeteket újabb argentin invázió esetén. (MTI)

Scroll To Top