Brit államtitkár: „kötelesség” a hazai munkaerő alkalmazása

A brit vállalatoknak „kötelességük”  hazai munkaerőt alkalmazni a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók helyett – mondta pénteken az illetékes brit szakpolitikus.

Matthew Hancock üzleti és oktatási ügyekért felelős helyettes államtitkár a BBC-nek nyilatkozva arra szólította fel a brit vállalatok vezetőit, hogy ne a „könnyű megoldást” válasszák, vagyis ne külföldi munkavállalókkal töltsék be az üres állásokat, ha helyi jelentkezőket is ki tudnak képezni ugyanazon feladatra.
„Ahogy egyre több az álláslehetőség és csökken a munkanélküliség, a vállalatoknak, különösen a nagy üzleti vállalkozásoknak kötelességük helyi fiatal munkavállalókat alkalmazniuk, ahelyett, hogy azonnal a külföldi munkaerő-toborzás könnyű opcióját választanák” – fogalmazott a konzervatív párti brit politikus.
Hancock szerint néha valóban nehezebb a fiatal helybeli munkanélküliek alkalmazása, de bizonyítékok vannak arra, hogy hosszabb távon ez éri meg jobban a vállalkozásoknak, mivel ha a cégek helyieket vesznek fel és szakképesítéshez juttatják őket, az így alkalmazott munkavállaló kötődni fog ahhoz a céghez, amelyik esélyt adott neki, és a munkamorál is jobb lesz.
Hozzátette: a brit kormány a jövő hónapban átfogó szakképzési programot indít a helyi munkaerő alkalmazhatóságának javítására.
A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzott az az igény, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak vessék alá. A kormány már el is indította ezt a folyamatot, első lépésként a szociális ellátáshoz fűződő jogok szigorítási terveinek felvázolásával.
David Cameron miniszterelnök a brit bevándorlási politika reformjáról néhány hete elmondott beszédében közölte: a jövőben az EU-ból munkavállalási céllal érkezőknek bizonyítaniuk kell majd, hogy valóban keresnek munkát, ellenkező esetben elveszítik jóléti ellátásaikat. Ráadásul a munkakeresésre is csak hat hónap áll majd rendelkezésükre, és ha ez letelt, mindenképpen megszűnik hozzáférésük a szociális juttatásokhoz.
Mindemellett a külföldi munkavállalók legalább két évig nem kerülhetnek fel a helyi tanácsok lakáskiutalási várólistájára, és a határidő letelte után is vizsgálni kell, hogy valóban életvitelszerűen tartózkodnak-e az adott tanács illetékességi területén.
Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter a BBC-nek nemrégiben kijelentette: a brit kormány távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy az EU-n belüli szabad mozgás nem jelentheti olyanok szabad letelepedését, akik csak a legjobb szociális ellátórendszerekhez igyekeznek hozzáférni.(MTI)

Scroll To Top