Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal. Az overnight hitelkamatot 16,5 százalékra 14 százalékra, az overnight betéti kamatot 12,5 százalékról 12 százalékra csökkentették, így a kamatfolyosó ismét szimmetrikussá vált, és 200 bázispontra szűkült.

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal. Az overnight hitelkamatot 16,5 százalékra 14 százalékra, az overnight betéti kamatot 12,5 százalékról 12 százalékra csökkentették, így a kamatfolyosó ismét szimmetrikussá vált, és 200 bázispontra szűkült.
Továbbra is szigorú monetáris kondíciók szükségesek. A jegybank a közleményben jelezte, hogy a szigorú monetáris kondíciók változatlanul szükségesek az árstabilitás fenntartható elérése érdekében. A globális dezinflációt övező kockázatok megjelenése és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt óvatos monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, és a következő hónapokban ezek alapján dönt a monetáris kondíciók szükséges módosításáról.
Egyszerűsödik a monetáris politikai eszköztár. Számos változást bejelentett az MNB, október 1-től az egynapos betéti tender megszűnik, a tartalékszámla kötelező tartalék összegén felüli egyenlegére a jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű kamatot fizeti. 2024. elejétől változik a bankok kötelező tartalékolási rendszere is, megszűnik a kötelező tartalékráta választható része, és egységesen 10 százalék lesz. Holnaptól a jegybanki diszkontkötvény árazása is az alapkamathoz igazodik, illetve a hosszú lejáratú, változó kamatozású betét kamatozása is az alapkamat lesz.
Megjelentek a friss Inflációs jelentés keretszámai. Az idei évben az MNB a 0,5 százalékos csökkenés és a 0,5 százalékos növekedés közötti tartományban várja a GDP-változást, míg júniusban 0,0-1,5 százalékos növekedést várnak. A jövő évi prognózist 3,5-4,5 százalékról 3,0-4,0 százalékra, míg a 2025-öst változatlanul 3,0-4,0 százalékra várják. Az inflációs várakozást megemelték az idei évre vonatkozóan 16,5-18,5 százalékról 17,6-18,1 százalékra módosították, a jövő évit 3,5-5,5 százalékról 4,0-6,0 százalékra emelték, a 2025-öst 2,5-3,5 százalékon hagyták.
Tovább csökken az infláció. Augusztusban 16,4 százalékra csökkent az éves bázison számított infláció Magyarországon, az élelmiszerinfláció továbbra is 20 százalék közeli, a háztartási energia ára majdnem 35 százalékkal drágult, a szolgáltatások pedig 13,2 százalékkal. Az Equilor várakozása szerint az infláció – nagyrészt a bázishatás miatt – az év hátralévő részében tovább csökken, novemberre elérhető lehet az egyszámjegyű infláció, az év teljes átlagos inflációja 18 százalék körül alakulhat.
Fontos üzeneteket küldött az amerikai jegybank. A múlt heti kamatdöntő ülésen a Fed a várakozásoknak megfelelően kamattartásról határozott, viszont Jerome Powellnek volt egy fontos üzenete, ami jelentősen rontotta a nemzetközi befektetői hangulatot. A jegybankelnök jelezte, hogy lehetséges, hogy a semleges kamatszint magasabb lesz, mint az előrejelzett hosszú távú kamatszint. Ez azt jelentené, hogy a korábban vártnál magasabban, és hosszabb ideig maradhat az amerikai kamatszint. Az Európai Központi Bank szűk 2 hete döntött egy újabb kamatemelésről, de Christine Lagarde jelezte, hogy a kamatemelési ciklus végéhez közelednek. Emellett kiemelte, hogy lefelé mutató növekedési és felfelé mutató inflációs kockázatokat lehet azonosítani az eurózónában. A jelenlegi határidős kamatárazások alapján a piaci szereplők 50 százalékos esélyét látják annak, hogy az Egyesült Államokban lesz még egy kamatemelés ebben a ciklusban, míg az eurózónában mindössze 21 százalékos esélyt adnak rá.
Meghatározó szintnél fordult az euró-forint árfolyama. A mai kereskedésben az MNB kellőképpen szigorú üzeneteinek hatására forinterősödés indult, miután az elmúlt napokban a 389-390-es ellenállást támadta a jegyzés, de az nem került szignifikánsan áttörésre. A zóna tartós átlépése esetén 395-nél adódna a következő fontos ellenállási szint, míg folytatódó negatív korrekció esetén a 384-385-ös tartomány lehet megcélozható, ahol az 50 és a 30 napos mozgóátlag húzódik jelenleg.

Scroll To Top