Az MNB 4,5 százalékkal csökkentette a kamatfolyosó felső szélét

Szűkült a hazai kamatfolyosó. A hazai jegybank 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette az overnight fedezett hitel kamatát.

Szűkült a hazai kamatfolyosó. A hazai jegybank 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette az overnight fedezett hitel kamatát. Az alapkamat, az overnight betéti kamat, illetve az egynapos betéti kamatszint változatlan maradt. A megjelent közleményben jelezték, hogy a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegelik a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján döntenek az egynapos eszközök kamatának változtatásáról.
Még indokolt a szigorú monetáris kondíciók fenntartása. A Monetáris Tanács megítélése szerint az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, ezért nem változtattak az alapkamaton, illetve az effektív kamatszinten (egynapos betéti ráta). Az üzenet azonban egyértelmű, a következő hónapokban elindulhat a tényleges monetáris lazítás is.
Csúcson a hazai maginfláció. Márciusban tovább mérséklődött a hazai infláció, februári 25,4 százalékról 25,2 százalékra, de ez a bázis emelkedésének volt betudható. Az élelmiszerinfláció továbbra is kiugróan magas, 42,6 százalékos volt, a háztartási energia pedig 43,1 százalékkal drágult. A maginfláció 27 éves csúcsra, 25,7 százalékra emelkedett, melyet elsősorban a piaci szolgáltatások inflációjának gyorsulása okozott. A következő hónapokban folyamatosan emelkedni fog a bázis, mely önmagában is visszahúzhatja az éves bázison számított inflációt, de az érdemi fordulathoz szükség lenne a havi infláció visszaesésére is.

 

A jövő héten nagyüzem lesz a nagy jegybankoknál. Szerda este dönt az amerikai jegybank, ahol várhatóan 25 bázispontos kamatemelést fognak bejelenteni, és nagy valószínűséggel ez lehet az utolsó kamatemelés ebben a ciklusban. A határidős kamatárazások továbbra is összesen fél százalékos kamatvágást mutatnak az év végéig, de a jegybank folyamatosan azt kommunikálja, hogy erre nem lesz lehetőség, mivel az inflációt tartósan vissza kell szorítani. Az Európai Központi Bank pedig csütörtök délután tart ülést, itt is valószínűbb a 25 bázispontos szigorítás, de nem lehet teljesen kizárni az 50 bázispontos lépést sem. A magországok döntéshozói hagyományosan szigorúbb hangvételt ütnek meg, azonban a portugál, olasz, spanyol jegybankárok óvatosabbak, így komoly vita várható csütörtökön Frankfurtban. Az MNB mozgásterét jelentősen befolyásolhatja a nagy jegybankok kommunikációja, de fontos szempont, hogy az inflációs folyamatok leszorítása terén elért eredmények miatt jelezzék, hogy közelednek a kamatemelési ciklus végéhez.
377,20-nál megakadt az euró-forint árfolyama. Az elmúlt napokban többször próbálta áttörni a jegyzés az említett ellenállást, de egyelőre nem sikerült, így most lefelé csorog. A jegybank nem okozott nagy meglepetést ma délután, ami forintgyengülést okozhatott volna. Meghatározó támasz 371,70 közelében húzódik.

Scroll To Top