Az AutoWallis a terveit meghaladó rekordnyereséggel zárta 2021-et

Az AutoWallis Csoport saját terveit jelentősen meghaladó nyereséggel zárta a 2021-es évet, a cég árbevétele eközben több mint a duplájára, közel 200 milliárd forintra ugrott, működési hatékonysága jelentősen nőtt – közölte a társaság a tőzsde honlapján kedden.

Az MTI-nek küldött közleményben Müllner Zsolt, a gépjármű kereskedelemmel foglalkozó társaság elnöke úgy értékelte, hogy a régió 14 országában jelen lévő csoport rekordévet zárt minden tekintetben az elhúzódó koronavírus-járvány és a chiphiányból eredő gyártói nehézségek ellenére.
A nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti konszolidált adatok alapján az AutoWallis árbevétele 2021-ben 121 százalékkal 195 milliárd forintra nőtt, ami az értékesítés hazai és régiós piaci átlagát meghaladó organikus növekedés mellett a 2020-ban végrehajtott akvizíciós növekedés eredménye.
A cég nagykereskedelmi üzletágában 110,9 milliárd forintra (+188 százalékkal), míg a kiskereskedelmi üzletágában 84,1 milliárd forintra nőtt (+69 százalékkal) az árbevétel.

A pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 244 százalékkal nőtt, meghaladta a 7,82 milliárd forintot.
A vállalat teljes átfogó eredménye az előző évi veszteség után 3,2 milliárd forint lett, így az éves átlagos részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény 8,95 forint volt tavaly.
A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél kisebb mértékben, 117 százalékkal 167,5 milliárd forintra nőtt, ezzel a fedezet termelése 12,6-ról 14,1 százalékra növekedett. A pozitív trend a hatékony árazási politika eredménye az új és használt autó beszerzése, valamint az értékesítés területén egyaránt.
A személyi jellegű ráfordítások 144 százalékos emelkedése egyrészt az átlagbér növekedésének, másrészt az akvizícióknak, fejlesztéseknek köszönhető.
A pénzügyi bevételek és ráfordítások értéke 2021-ben 793 millió forint veszteség, ami ugyanakkor az előző évhez képest több mint 400 millió forintos javulás.
Müllner Zsolt szerint a tervek megvalósításának fontos lépcsője volt a tavaly végrehajtott intézményi és a magyar tőzsdén 10 éve nem látott méretű lakossági részvényjegyzés, amelyek során összesen 10 milliárd forintot vontak be újabb akvizíciók, fejlesztések finanszírozására a korábban kibocsátott 10 milliárd forint értékű kötvényeken túl.
Az AutoWallis terve, hogy 2025-re árbevétele a tavalyi több mint duplájára, 400 milliárd forint fölé nőjön, míg az EBITDA 14 milliárd forint fölé emelkedjen. Müllner Zsolt közölte: a cég jó úton halad a stratégia megvalósításában, amit a jelenlegi gazdasági, üzleti bizonytalanságok ellenére is megvalósíthatónak tartanak.
Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója elmondta: a menedzsment szerint az eredményességet legjobban bemutató EBITDA az előző évi közel három és félszeresére, 7,8 milliárd forintra ugrott, ami jelentősen meghaladja a tavaly frissített stratégiában előre jelzett 5,5-6,2 milliárd forintos értéket.
A növekedési tervek megvalósításához szükséges forrásokkal a társaság rendelkezik, amelyhez fel kívánják használni a tavaly képződött nyereséget is, így a teljes átfogó éves nyereségből és eredménytartalékból, valamint a leánycégektől várt osztalékokból 2021-ben képződő 1,4 milliárd forintos osztalékalapból az igazgatóság nem javasolja osztalék kifizetését – közölte.
A jelenlegi információk alapján az orosz-ukrán háborúnak, illetve az Oroszországra kivetett gazdasági szankcióknak egyelőre közvetlen hatása nincs a csoport gazdálkodására, mivel oroszországi és ukrajnai érintettsége nincs. Továbbá 16 márkát képvisel, így tevékenysége diverzifikált, válságálló – olvasható a vállalat közleményében.
A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett vállalat részvényei 113 forinton zártak hétfőn, a papír 91 forint éves minimumot, és 135 forint éves maximumot ért el.(MTI)

Scroll To Top