Az automatizált irányított járművek használatának legnagyobb előnyei

Az automatizált irányított járművekre (AGV) általában egyszerű gépekként tekintenek, amelyek könnyű feladatokat hajtanak végre az alkalmazottak helyett. Az állítás csak részben fedi a valóságot, az AGV rendszerek ugyanis az elmúlt évtizedben a forgalmazáson és gyártáson kívül számos iparágba megjelentek, pl. kiskereskedelemben, egészségügyben, katonaságban stb. Az AGV-k egyre nagyobb népszerűségével adja magát a kérdés sok cégtulajdonosnak és üzemeltetési vezetőnek: megéri-e a vállalkozásomnak beruházni egy AGV rendszer kiépítésébe?

Az AGV rendszerek előnyei

Az AGV rendszerek bár sok iparágban alkalmas eszköznek bizonyulhat, azonban nem mindegyikben. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, megfelelnek-e az AGV-k a saját céljainknak, előbb érdemes összeszedni, hogy milyen előnyökkel is szolgálhat számunkra a rendszer.

Csökkentett munkaerőköltségek

Az AGV rendszerekkel sokféleképpen csökkenthetők a munkaerő költségek: az automatizált irányított járművekért a vállalat egyetlen költséget fizet, a kezdeti beruházást. Ezzel szemben az emberi munkavállaló számára folyamatos költségeket kell utalni, pl. egészségügyi ellátás, bérszámfejtés, adók, fizetésemelések, szabadságok és így tovább.

Megnövelt biztonság

Az AGV-ket a biztonságot szem előtt tartva programozták a gyártók, így tele vannak kamerákkal, lézerekkel és más érzékelőkkel, amelyek segítségével biztonságosan üzemelnek a személyzet és az eszközök körül. Az emberek által működtetett targoncák ezzel szemben nem rendelkeznek ennyi beépített védelmi mechanizmussal, és miután kezelőszemélyzet irányítja őket, az emberi hiba mindig benne van a pakliban, pl. elterelheti valami a figyelmét vagy elfáradhat.

Az AGV-k ráadásul olyan körülmények között is működnek, amelyekben az emberi erő nem lenne képes, vagy nem optimálisan, mondjuk szélsőséges melegben/hidegben, esetleg veszélyes anyagok közelében. Mindezen megnövekedett biztonság csökkenti mind az üzemi állási időt, mind a költségeket, és végső soron számos művelet jövedelmezőségét növelheti.

Nagyobb pontosság és termelékenység

Az AGV rendszerek kiküszöbölik a pontatlanságból származó hibákat, ami csökkenti a hulladékot, növeli a teljesítményt, lehetővé téve ezzel a műveletek termelékenységének megemelkedését. Míg az emberi személyzet korlátozott abban, hogy mennyi ideig dolgozhatnak, az AGV-k képesek a hét minden napján 24 órában üzemelni. Tipp: az Etisoft vállalat immár több, mint 25 év tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit megbízható, minőségi AGV rendszerekkel, amelyek megfelelnek az ipar 4.0 összes követelményének.

Scroll To Top