A kínai jegybank a reformokkal hozza összefüggésbe a gyenge első negyedévi növekedést

A reformokkal hozta összefüggésbe az első három havi gazdasági növekedésre vonatkozó, várakozásoktól elmaradó adatokat a központi bank kormányzója Kínában.

A jegybank honlapjára feltöltött közlemény szerint Csou Hsziao-csuan a Nemzetközi Valutaalap washingtoni ülésének kapcsán nyilatkozott a belföldi gazdaság helyzetéről. Reálisnak és megfelelőnek nevezte a gazdaság első negyedévben produkált növekedési ütemét, amelynek 7,7 százalékos értéke elmaradt az előző negyedév 7,9 százalékos ütemétől, és nem érte el az elemzők által várt 8 százalékot.
Csou szerint a bruttó hazai termék növekedésének lassulása a strukturális reformok végrehajtása által követelt szükségszerű áldozat. A világ második legnagyobb gazdaságánál a jelenleg fő célkitűzésnek tartott reformok végrehajtása nem jár mindig egy rugóra a gazdaság bővülésével, a hosszú távú kiigazítások véghezviteléhez ugyanakkor fel kell áldozni a rövid távú növekedést – mondta a jegybanki kormányzó.
A szerkezetátalakítás jó ütemben halad: az első negyedévben múlta felül például először a szolgáltatói szektor a termelőipar részesedését a gazdaság összetételén belül. A kormányzó úgy fogalmazott: a kínai gazdasági növekedés stabil, ehhez elfogadható mértékű inflációs ráta járul, az első negyedévben a globális gazdasági bizonytalanságok ellenére is sikerült a makrogazdasági szabályozást megerősíteni.
A központi bank egy másik, szintén a hétvégén közzétett közleményében a kormányzó szavaival összhangban úgy fogalmazott: a közép- és hosszú távú növekedést alátámasztó gazdasági ösztönzők beindítására koncentrál, és ez a politika rövid távon is érzékelteti – nem feltétlenül pozitív – hatását. (MTI)

Scroll To Top