7 izgalmas érdekesség a PLC programozásról

A programozható logikai vezérlők világa, legyél akár humán, akár műszaki beállítottságú, nem a legizgalmasabb téma. Ezért hoztunk néhány érdekességet, amit nem gondoltál volna a PLC programozásról – 7 dolog következik, a PLC kulisszái mögül.

Mi az a PLC programozás?

Gyorstalpalóként nézzük meg, mit is jelent a kifejezés: a PLC egy rövidítés, az angol programmable logic array (programozható logikai vezérlő) szóból ered. Valójában egy ipari számítógépről van szó, amit kifejezetten magas igénybevételű környezetbe terveztek, ezért egy speciális védelemmel ellátott házban foglal helyet, és gyártósorokhoz, robotizált gyártóegységekhez használják.

Lényege, hogy könnyen újraprogramozható. Így például ha egy adott gyártósort másik termékre kell átállítani, a PLC-vel ez hatékonyan megoldható (ellentétben a korábbi relés eszközökkel).

PLC programozás pedig a PLC vezérlők irányítását jelenti: speciális programnyelveken keresztül történik, szöveges és grafikai nyelveken, melyeket az IEC 61131-3 szabvány fejt ki részletesen.

Ha egy konkrét PLC-t is megvizsgálnál közelebbről, nézz rá a német Lenze márka profi termékeire: Lenze PLC vezérlők

Gyorstalpaló megvolt, jöhetnek az érdekességek!

1. Több, mint 23 milliós évi fizetés?

Egy amerikai statisztika alapján, teljes Egyesült Államokra nézve a PLC programozással kapcsolatos pozíciók átlagfizetése évi 80,764 amerikai dollár, ami forintban több, mint 23 millió. Nem egy rossz fizetés, igaz? Itthon természetesen a hazai árszinten alapulnak a fizetések, de mint minden programozói állásban, PLC szakemberként is jól kereshetsz.

2. Szimbólumokkal programozol

Az egyik leggyakrabban használt programnyelv a létradiagram, vagy angolul ladder logic (LAD), ami szavak helyett szimbólumokból építkezik.

Ez a grafikus programozási nyelv első ránézésre meglehetősen hasonlít a relés kapcsoláshoz – ezért aki már dolgozott relés áramkörökkel, az nagyon gyorsan el tudja majd sajátítani a létradiagramos programozást. Viszont a LAD-del jóval összetettebb és fejlettebb PLC programok készíthetőek.

3. Szinte minden, ami gyártósoron készül

Az automatizálás és a PLC elválaszthatatlan fogalmak – szinte minden termék előállítását, amely gyártósoron készül, PLC vezérli. A mobiltelefonjainktól kezdve az autóinkon át még a reggeli zabkásánk is ide sorolható.

4. A közlekedési lámpákat is PLC irányítja

A piros-sárga-zöld színek váltakozása is egy programon alapszik – egy előre megírt programon, ami egy PLC vezérlőn fut. Ebben a cikkben egy valós példát is találsz, ami 4 irányból (észak, kelet, dél, nyugat) és 3 output fényből (piros, sárga és zöld) építi fel a programot.

5. Elfér akár a zsebedben

A PLC vezérlők rengeteg különböző formában érhetők el: vannak olyan kis egységek, amelyek még a zsebedben is elférnek, és olyan nagyok is, amelyekhez rack szekrény szükséges (mint a szerverekhez).

A logika, ami fut rajtuk, azonban hasonló. Ha megtanulod, akkor mérettől függetlenül képes leszel elboldogulni velük.

6. A Bellagio hotel szökőkútját is PLC vezérli

Ha valaha sikerül Las Vegas-ba eljutnod, ki ne hagyd a Bellagio hotel óriási szökőkútját! Ha pedig épp “semmi extra” nem történik, csak egy várj egy kicsit: ugyanis 15 percenként jól ismert dallamok szólalnak meg, amivel szinkronban a szökőkút is beindul. Minden zene egy igazi show, egyedi mutatványokat produkál a víz, akár a 140 méter magasságot elérve – a turisták nagy örömére.

Az egész rendszert pedig PLC vezérli. Ha egy új zenét vesznek fel a palettára, csak egy új PLC programot kell írni hozzá.

7. Már online is tanulhatod (akár ingyen)

Az online kurzusok térhódítása már jó pár évvel ezelőtt elindult, a koronavírus viszont olyan mértékben felgyorsította a folyamatot, hogy ma már csak válogatnunk kell az elérhető tanfolyamok közül.

Rengeteg külföldi portálon találsz hasznos információkat, képzéseket (pl. PLC Academy, SolisPLC, PLC Technician), de ajánljuk tanulmányozni a magyar Apave online kurzusát és a WelovePLC blogot is.

Scroll To Top