6 tévhit a faktorálásról

A faktoring már évszázadok óta létező finanszírozási forma, sok esetben mégis valótlan vagy félig valós információk övezik, ami számos tévhitet szült. A következőkben ezekről rántjuk le a leplet.

Miről is van szó tulajdonképpen? A vállalkozásoknak gyakran okoznak likviditási problémát a hosszú fizetési határidővel kiállított számlák. Mivel ez az üzleti gyakorlat egyre gyakoribb, érdemes megelőzni a problémát, és faktorálással javítani a cash-flow-n. A számla faktorálás keretében eladhatod a vállalkozásod által kiállított számlákat és akár 24 órán belül a bankszámládon landolhat az összeg 90%-a. A fennmaradó részt a teljesítés után, a költségek levonását követően kapod meg. A faktorálás nem csak gyors, de egyszerű folyamat is.

1.tévhit: A faktoring csak induló cégeknek való.

A kiállított számlák faktorálása valóban bevált módja annak, hogy egy induló cég gyorsabb ütemben növekedjen. Azonban ez a pénzügyi megoldás sok más kis- és középvállalkozás életében is jelentős szerepet tölt be, melynek okai egyszerűek: a faktoring gyors, rugalmas, a vállalkozás bármely életszakaszában megfelelő finanszírozási forma és a banki hitelekkel ellentétben nincs nehézkes jóváhagyási folyamata.

2. tévhit: Minden faktoring cég egyforma.

Talán ez a legnagyobb tévhit. Mint minden iparágban, itt is vannak különbségek. Minden cég mást tart fontosnak: valahol a készséges és gyors ügyfélszolgálat, másoknál a legújabb szoftverek vagy a kedvező díjak győzik meg az ügyfeleket. Érdemes egy kis időt és energiát szánni arra, hogy megtaláljuk vállalkozásunk számára a megfelelő partnert. Ha ez megvan, a szerződéskötés és a közös munka már egyszerű és gyors folyamat.

3. tévhit: A faktoring drága.

Egy másik gyakori tévhit, hogy a faktoring többe kerül, mint egy hitel. Sok múlik azon, hogy milyen finanszírozó partnert választasz. Hosszabb távon igénybe véve a szolgáltatást drágábbra jöhet ki, mint egy hitel, viszont, ha szem előtt tartod a sajátosságait, összességében kedvezőbben is kijöhet. A faktorálás kapcsán nem csak finanszírozást kapsz, hanem a teljesen követelésállományod menedzselését, beszedési, behajtási feladatok ellátását, biztosítást, folyamatos friss piaci információt jelenlegi és jövőbeli partnereidről. A faktorcég kiválasztásakor ugyanakkor ügyelj arra, hogy a számodra fontos szempontok érvényesüljenek (például a gyors és egyszerű ügyintézés, a rugalmasan alakítható feltételek, bármikor megszüntethető szerződés és nem utolsó sorban a díjak mértéke).  A faktorálás további előnye, hogy ennek a finanszírozási formának bizonyos fajtájával lehetőség van arra, hogy céged biztosan ne verje magát adósságba.

4. tévhit: Minden egyes számlát faktoráltatni kell.

Ez az állítás szintén hamis. Amikor szerződést kötsz egy faktoring céggel, általában az együttműködésetekbe bevont partnereid minden számláját be kell küldened majd, de te tudod meghatározni, hogy melyekre kérsz előleget, és melyekre nem.  Sok vállalkozás dönt úgy, hogy csak bizonyos partnerektől származó számlákat von be az együttműködésbe (nem szükséges az összes partneredet bevonni). Ezek általában azok az ügyfelek, akik a vállalat üzleti tevékenységének nagy részét teszik ki vagy hajlamosak hosszabb határidővel fizetni. A további szolgáltatásoknak – pl. a hitelképesség ellenőrzése vagy a beszedési támogatás – köszönhetően gyorsabban hozzájuthatsz a pénzedhez.

5. tévhit: Ez az utolsó lehetőség a nehézségekkel küzdő vállalatok számára.

A faktoring során a cég ügyfeleinek hitelképességét, nem pedig a vállalat saját pénzügyi hátterét vizsgálják. Emiatt sokan azt hihetik, hogy a faktoring az olyan vállalkozások kétségbeesett segélykiáltása, amelyek nem tudnak saját erejükből finanszírozáshoz jutni vagy nem kapnak hitelt a banktokól. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól, hiszen a faktorálás alapvetően nem erről szól.

Persze, segíti a bajba jutott vállalkozásokat, de a gyors ütemben növekedő cégeknek is legalább ilyen hasznos. A rugalmas feltételek miatt számos olyan cégvezető választja a faktorálást, akik egyébként hatalmas összegeket kapnak bankoktól, ha hitelért folyamodnak.

6. tévhit: A faktoring megállapodások rugalmatlanok és hosszú távúak.

Valóban vannak olyan faktoring cégek, melyek fix díjakkal, felmondási díjjal és két évre szóló szerződéssel ”láncolják magukhoz” partnereiket. A legtöbb jó hírű szolgáltató azonban ennél nagyobb rugalmasságot biztosít, mivel az ő díjaik “útközben” módosíthatók, ahogy telnek a hónapok és az ügyfél folyamatos, kiszámítható számlaáramlást biztosít.

Scroll To Top