ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Zikaláz – Spanyolország havi 10-20 esetre számít a Dél-Amerikából érkezők révén
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Zikaláz – Spanyolország havi 10-20 esetre számít a Dél-Amerikából érkezők révén

Spanyolország havi 10-20 zikavírusos esetre számít a Dél-Amerikából érkezők révén – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi minisztérium vészhelyzeti koordinációs központjának vezetője kedden Madridban.

A szakember megerősítette, hogy a dél-európai országban eddig négy megbetegedésről tudnak, a legutóbbit épp kedden igazolták. Mindannyian Dél-Amerikában fertőződtek meg a tigrisszúnyog által terjesztett vírussal.
Véleménye szerint nyáron, amikor Spanyolországból is többen utaznak majd szabadságuk idején a térségbe, és onnan is sok beutazó turistára lehet számítani, várhatóan megnő a regisztrált esetek száma.
Fernando Simón hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, annak minimális a kockázata, hogy valaki Spanyolországban fertőződjön meg a vírussal.
Beszélt arról is, hogy a tigrisszúnyog Spanyolország 50 tartományából 14-ben van jelen a nyári időszakban, például Katalóniában, Andalúziában, és a Baleári-szigeteken is. Épp ezért a szakemberek már több mint egy éve elkezdtek foglalkozni a szúnyog által terjesztett betegségek, a chikungunya, a dengue és a zika elleni védekezés lehetőségeivel.
Az egészségügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a zikavírus a várandós nők számára kockázatos, mivel a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Más esetekben nem vezet súlyos megbetegedéshez – mondta Fernando Simón.
A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×