ingyenes webstatisztika

Zala megyében csökkent az álláskeresők száma tavaly óta

Zala megyében október végén 28 százalékkal kevesebb volt a regisztrált álláskeresők száma, mint az elmúlt év azonos időszakában, szeptemberhez képest azonban 5,4 százalékkal több álláskereső szerepelt a nyilvántartásban – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pénteken az MTI-vel.

Október végén a megyében 11 264 álláskeresőt regisztráltak: az egy évvel korábbinál 4,3 ezerrel kevesebben, a szeptemberinél viszont közel 600-zal több ember keresett munkát a kirendeltségek közreműködésével.
A nyilvántartott álláskeresők 12 százaléka (1,3 ezer fiatal) pályakezdő.
A munkaügyi központ adatai szerint az ősz második hónapjában érzékelhetően csökken a szezonális munkaerő iránti kereslet a korábbi évekhez hasonlóan. Így Keszthely környékén – a szezonalitásra legérzékenyebb térségben – a munkanélküliségi ráta 6 százalékról 6,8 százalékra nőtt.
A keszthelyi kirendeltség területén (mindezek ellenére) a megyei átlag alatti a ráta értéke és Lenti vonzáskörzetében is azonos a mutató.
Zala megyében október végén a gazdaságilag aktív népesség 8,6 százaléka volt regisztrált álláskereső. A legmagasabb az álláskeresők aránya Nagykanizsa és Letenye térségében, ahol a mutató meghaladja a 10 százalékot.
A munkaügyi hivatal tájékoztatása szerint októberben 2,4 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba, többségük segéd- és alkalmi munkásként dolgozott korábban.
A regisztrációból 1826 ember került ki, közülük közel 600 álláskereső az elsődleges munkaerőpiacon tudott elhelyezkedni.
Az év első tíz hónapjában összességében 15 ezer álláskereső helyezkedett el Zala megyében: 8,1 ezren támogatott foglalkoztatás keretében.
Az ősz második hónapjában 3,3 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, ezek kétharmadához igényeltek támogatást. Év elejétől összesen 9,4 ezer nem támogatott, új álláshelyeket jeleztek a munkaadók, 2,1 ezerrel többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában.
A munkaadók legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kívánnak foglalkoztatni, de a korábbi hónapokhoz képest nagyobb számban kerestek összeszerelőket is.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top