ingyenes webstatisztika

Washingtoni támadás – Obama: az amerikaiaknak többet kell tenniük a fegyveres erőszak visszaszorításáért

Az amerikaiak nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a fegyveres erőszak visszaszorításáért – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a washingtoni haditengerészeti parancsnokság ellen elkövetett fegyveres támadás 12 áldozatának vasárnapi búcsúztatásán.

“Nem tesszük meg a józan ész diktálta, alapvető lépéseket, hogy ne kerüljön fegyver bűnözők és veszélyes emberek kezébe” – mondta.
Az elnök rámutatott: nem tudja elfogadni, hogy józan ésszel, a biztonság követelményét és a fegyvertartás alkotmányosan szavatolt jogát egyaránt tiszteletben tartva, ne lehessen visszaszorítani a fegyveres erőszakot. Kifejezte meggyőződését, hogy ez, ha nem is a következő hónapokban, de meg fog történni.
Obama hangsúlyozta: “nem normális” az, hogy embereket a munkahelyükön, gyerekeket pedig az osztályteremben gyilkoljanak meg.    Kitért rá, hogy az Egyesült Államokban háromszor annyi erőszakcselekmény és tízszer annyi fegyveres erőszakcselekmény történik, mint más fejlett országokban. Az elnök a brit és az ausztrál példával bizonyította, hogy lehet olyan helyzetet teremteni, amelyben a lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok ritkaságszámba mennek.
Az elnök, aki a tavaly decemberi connecticuti iskolai mészárlás nyomán eredménytelen kísérletet tett a fegyvertartásra vonatkozó törvények megszigorítására, elismerte, hogy nem lehet minden támadást megakadályozni. Ugyanakkor megismételte álláspontját, hogy ha csak egy életet is meg lehet menteni, akkor azt kötelező megpróbálni. Emlékeztetett rá, hogy elrendelte a katonai létesítmények biztonságának felülvizsgálatát és elmondta: biztosítani kell, hogy aki elmeorvosi segítségre szorul, az meg is kapja azt.
Wayne LaPierre, a fegyvertartás korlátozása ellen fellépő Nemzeti Lőfegyverszövetség elnöke vasárnap az NBC televíziónak nyilatkozva azzal magyarázta a múlt heti washingtoni tragédiát, hogy a haditengerészeti parancsnokságot “jórészt védtelenül hagyták”. “Nem volt ott elég puskás jófiú. Amikor a puskás jófiúk odaértek, az egésznek vége szakadt” – mondta.
LaPierre a büntető igazságszolgáltatási rendszert hibáztatta azért, hogy veszélyes őrültek lehetnek szabadon az amerikai utcákon.
A nagy valószínűséggel elmeháborodott merénylő által agyonlőtt áldozatok egyike, Martin Bodrog magyar származású volt. Az 54 éves férfi hosszú aktív haditengerészeti szolgálat után a haderőnem polgári szakértője lett. Bodrog tanított a virginiai Springfieldben található Immanuel Bibliai Templom vasárnapi iskolájában.
A templom lelkipásztora az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Martin Bodrog tudott róla, hogy magyar származású volt, de nem beszélt magyarul és nem volt tisztában azzal, hogy ősei mikor vándoroltak be Amerikába.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top