ingyenes webstatisztika

Visszavonta a Széchenyi István Hitelszövetkezet működési engedélyét az MNB

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a Széchenyi István Hitelszövetkezetet, emiatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az intézmény működési engedélyét csütörtökön.

Az MNB az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez.
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki az engedély visszavonásáról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből – közölte a jegybank.
A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt hitelszövetkezet engedélyét. A csütörtökön közzétett határozat 8 nap múlva válhat hatályossá.
A jegybank felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el. Egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.
A felügyeleti biztosok csütörtökön átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről – közölte az MNB.
A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB november 7-ére, péntekre bankszünnapot rendelt el a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél. Hétfőtől a hitelszövetkezet fiókhálózata a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.
Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válása után a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről – hívta fel a figyelmet az MNB.
A Széchenyi István Hitelszövetkezet az augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Zala megye és környéke egy része. A hitelszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, nem érte el a 0,3 ezreléket.
Az MNB közleménye szerint a szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete összességében stabil. A hitelszövetkezetek Magyarországon csak saját részjegy-tulajdonosaik körében gyűjthetnek betéteket és nyújthatnak alapvetően szolgáltatásokat, így ügyfélkörük korlátozott.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top