ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Vigyázzunk, ha jön a kettős megszorítás

Vigyázzunk, ha jön a kettős megszorítás

Ahogy közeledik a nyár dereka és a szokásos piaci uborkaszezon, az emberen úrrá lesz a déjà vu érzés. Sok befektető még élénken emlékszik a 2013-as lassítási pánikra, vagyis a taper tantrumra, ezért óhatatlanul arra gondolhatunk, hogy most is valami hasonló zajlik körülöttünk.

 

Az elmúlt két hétben a világ jegybankjaitól érkező jelzések a monetáris támogatás megszüntetése felé lendítették ki azt a bizonyos ingát. Európában az EKB annyira biztos a gazdasági bővülésben, hogy szeptemberben valószínűleg a lazítási intézkedések visszafogására utaló bejelentést fog tenni. Az Egyesült Királyságban az MPC, vagyis a Bank of England monetáris politikai bizottságának unalomig ismételt véleménye alapján a Brexitet övező bizonytalanság ellenére idén nagyobb esélye van a kamatemelésnek. Ezzel egy időben az USÁ-ban lassan megkezdik helyreállítani a mérleg egyensúlyát.

 

A piac reakciója éles és gyors volt. A globális államkötvény-hozamok feljebb ugrottak, amiben a német Bundok jártak az élen: 10-éves hozamuk több mint megduplázódott. Talán még ennél is fenyegetőbb fejlemény, hogy a hozamnövekedést a részvények árfolyamának csökkenése és a hitelszpredek tágulása kíséri.

 

Valahányszor a hírek az államkötvények hozamának látványos emelkedéséről számolnak be, felmerülnek a szokásos kérdések: Vajon ez lenne az a bizonyos pont, amelytől kezdve az alacsony kötvénypiaci ráták már nem „normálisak”? Vajon most jött el a „nagy kötvény-bikapiac vége”? Tényleg kipukkadt a kötvénylufi? De a világ minden táján dolgozó befektetési guruk vészkiáltásai ellenére a Fidelity véleménye az, hogy mindez nem más, mint vihar egy pohár vízben.

 

A kérdés ma nem az, hogy meddig emelkednek az államkötvények, hanem hogy mennyit viselnek el a jegybankok. A jegybankároknak a „kettős megszorítástól” kell legjobban tartaniuk, amikor az államkötvény-hozamok és jegybanki ráták emelkedése egybeesik a kockázatos eszközök árfolyamának csökkenésével. Márpedig a közelmúltban lezajlott kereskedési időszakok során éppen erre utaló jeleket tapasztalhattunk.

Emelkedő hozamok, csökkenő részvényárfolyamok


Forrás: Fidelity International, Bloomberg. 2017. július 7-i adatok
Sötétkék: Tízéves német Bundok hozama (jobb oldali függőleges tengely)
A monetáris politikának egy tökéletes világban zajló normalizálása során a monetáris ösztönzők megszüntetésére a gazdaság erősödése és mérsékelt infláció közepette kerül sor. Ez kedvező körülményeket jelent a vállalatok és a kockázatos eszközök számára. Azonban amikor a hozamok emelkedése elkezdi aláásni a részvények és hitelek teljesítményét, a jegybankárokon gyorsan úrrá lesz az idegesség. A problémát csak súlyosbítja, hogy a gazdaságok tőkeáttétele minden korábbi mértéket felülmúl, ezért a magasabb alapkamatok nagyobbat „szólnak”. Ha a jelenlegi piaci trendek tovább gyorsulnak, a jegybankok gyorsan visszavonulót fognak fújni.

A jegybankok hangulatváltozása több szempontból is nem más, mint a piacnak az elmúlt hat hónapban tapasztalt erejére adott megkésett reakció. A S&P500 index rekordmagasságban, a hitelszpredek pedig a ciklus legszűkebb értéke körül járnak, míg az alacsony államkötvény-hozamok nagyot lendítettek a pénzügyi kondíciókon. Az alapkamatok közelmúltban tapasztalt emelkedése részben az így létrejött feszültséget oldja. És míg a rövid távú lendületből a közeljövőben potenciálisan magasabb államkötvény-hozamokra lehet számítani, a globális ráták hosszabb távú kilátásait valószínűleg mégis az öregedő népesség, a rendkívül magas adósságállomány és a növekvő egyenlőtlenségek tartós hatása fogja meghatározni.

 

Ezek az erők együttesen a trendnövekedés ellen hatnak, lefelé nyomják az inflációt, és felfelé hajtják a kötvényjellegű eszközök iránt globálisan megnyilvánuló tartós keresletet. Mindez a szokásos ciklusvégi kockázatokkal együtt azt jelenti, hogy a portfóliók durációját továbbra is fenn kell tartani, mivel ez segít ellensúlyozni a hitelkockázatot, és védelmet jelent a jövőbeli gazdasági gyengüléssel szemben. És szerencsére még akkor is ott lesznek az éberen őrködő jegybankok” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

 

 

 

A Fidelity Internationalről    

A  világszerte 251,4 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 77,2 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkező Fidelity minden régiót, ipari ágazatot és befektetési osztályt lefedő, aktívan kezelt befektetési megoldásokat kínál. Célcsoportjai között a magánbefektetők mellett megtalálhatók pénzügyi tanácsadók, vagyonkezelők, pénzintézetek, vállalkozások és intézményi befektetők is. A FIL Limited márkájaként működő  Fidelity International több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 24 országában. A vállalat 1969-es alapítása óta magántulajdonban van, amelynek meghatározó előnye, hogy nem kell a részvényesek rövidtávú érdekeihez igazodnia, hanem a befektetők hosszútávú érdekeire tud összpontosítani. A Fidelity International az osztrák, cseh, szlovák, lengyel és magyar ügyfelek összesen 2,36 milliárd eurós alap-vagyonátkezeli. A Fidelity International márkanév alatt, az osztrák, a cseh, a szlovák, lengyel és a magyar kooperációs partnereken keresztül 140 nyilvános alapot értékesítenek.

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×