ingyenes webstatisztika

Veszteséggel zárta az INA a tavalyi évet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó bevétele a 2020-as pénzügyi évben elérte a 14,79 milliárd kunát (700,6 milliárd forint), ami 34,5 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Tavaly, egyszeri tételek nélkül, 638 millió kuna (36,3 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cég, amit a termékárak és kereslet csökkenésével és elsősorban a korlátozó külső tényezőkkel magyarázott.

Az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2020-ban az olajiparban kiemelten figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény egyszeri tételek nélkül 1,783 milliárd kunát (84,4 milliárd forint) tett ki, 38 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A nettó adósság 40 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben: az adósság és a tőke aránya 14,7 százalékon állt a múlt év végén.
Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: az INA-csoportnak 2020-ban sikerült fenntartani a stabil pénzügyi helyzetét és folytatnia a stratégiai projekteket.
Mint mondta: a szénhidrogénárak előre nem látható csökkenése – amelyet eredetileg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közötti nézeteltérések okozták, majd a koronavírus-járvány tovább mélyített -, még az olaj- és gázipar legnagyobb szereplőit is érintette.
Az INA vezetőségének időszerű reakciója – ideértve a nem kritikus befektetések elhalasztását és számos belső optimalizálási tevékenységet -, lehetővé tette a vállalat pénzügyi helyzetének biztosítását – hangsúlyozta Fasimon Sándor, hozzátéve, hogy ezzel megvédték a hosszú távú stratégiai beruházásokat, mint amilyen a fiumei késleltetett kokszoló felépítése, amely a jövőben biztosítja az üzleti fenntarthatóságot.

Jelezte, hogy a kutatás és kitermelés 32 százalékkal alacsonyabb szénhidrogénárakat realizált, amelyet az alacsonyabb termelés tovább befolyásolt. Ilyen körülmények között a kiskereskedelmi forgalom 16 százalékos csökkenése szolid eredménynek tekinthető, tekintettel arra, hogy az INA megtartotta piaci részesedését a főbb piacokon – húzta alá.
Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top