ingyenes webstatisztika

Vendéglők: egyre lejjebb, de egyszer fogunk még vendéglőzni

A 23 órás, majd a teljes bezárás az áprilisit közelítő mélységű gödörbe taszította a vendéglátást. A nyári kapaszkodást követően ebből már nem fog tudni minden vendéglátós kikapaszkodni. Az elvitel és az áfakulcs csökkentése annyit segít, hogy valamennyivel kisebb a huppanás, némi támogatással is körítve. Pedig fogunk még vendéglőbe járni, csak a cégtábla és szakács nem biztos, hogy a régi lesz a régi helyen. És ha odaát előbb nyitnak, akkor ismét kevés lesz a pincér.

A magyar vendéglátózás sorsa a járvány súlyosságától függ, pontosan szólva attól, meddig kell korlátozni a működését a járvány elleni védekezés miatt. És nem csak nálunk, hanem ott is, ahol korábban szívesen dolgoztak a magyar szakácsok, pincérek.

A vendéglátózás piacának több mint felét bukja év végén

A vendéglátás nagy szelete az úgynevezett kereskedelmi vendéglátás. 2019-ben a teljes 1.463 milliárdos  vendéglátó forgalomból 1.331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizede a munkahelyi vendéglátás, mely 132 milliárd forintot könyvelhetett el. A vendéglátásban a július és az augusztus a legerősebb hónapok. A november viszont a második leggyengébb hónap a második félévben. És a december sem sokkal erősebb, ami viszont azt is jelenti, hogy az év vége nem a megugrás időszaka egyébként sem a vendéglátásban.

Az áprilisi, májusi zárlatot követően szépen kapaszkodott a vendéglátás kifelé a gödörből, igazából már csak a külföldi vendégek hiányoztak, akik korábban a bevétel 20-25%-át hozták a vendéglátózás konyhájára. De hát jött a járvány második hulláma szeptembertől, majd a korlátozások sorjában.

Az áfakulcs csökkentésén ugyan nyertek hozzávetőleg 10 milliárd forintot a vendéglők (a munkahelyiek kimaradtak ebből), de az el is megy a veszteségek pótlására, vagy éppen a kiszállítás költségeire, ha nem akarnak túl sokat a vendégre zúdítani belőle.

Előbbiekből kiindulva az év vége már elveszett a vendéglátás számára a kilábalásból és a járványhelyzet alapján azzal is számolni kell, hogy 2021 kezdete sem lesz még egy derűs időszak.

De maradva az év végénél, a heti monitoros statisztika borús októberi és novemberi hozadékot vetít előre. Bevételben november első három hetében 36% az elmaradás a korábbiakhoz képest, úgy, hogy a hónap elején még legalább 23 óráig nyitva lehetett tartani:

  jan febr márc ápr máj jún júl  aug szept okt nov dec
2020 105 110 68 30 59 94 125 143 103 102* 75* 50*
2019 91 94 111 114 125 133 144 156 125 129 117 124
KSH, érték: milliárd forint,  folyóáras adatok,

*/: október, november: becsült adatok, december: előrejelzés

Jó, akkor elviszem, de ez már más világ lesz

A járvány első hullámához hasonlóan az év utolsó hónapjaira is maradt az elvitel, vagy éppen a házhoz szállítás a vendéglátózásban. 2020 első két hónapja még 7-10%-os növekedést hozott a vendéglátásban, de a március közepétől a felszolgált, majd március végétől az elvitt, vagy kiszállított adagok mennyiségét nézve egy nagy zuhanás határozta meg a mérleget.

És most úgy tűnik, ha nem is olyan mély, de hasonló csúszás vár a vendéglátókra. Tapasztalataik már vannak a túlélésre, ha nem mehet be a vendég, amit az is jelez, hogy 2020 első félévében nem is változott a vendéglátóhelyek 51 ezres száma (azzal együtt, hogy akadnak szép számmal, akik ki sem nyitottak, azok közül, akik elsősorban a közben el is maradt külföldi vendégekre építették üzletmenetüket).

De hát a második hullám időszaka már más lesz a vendéglátásban is. Ugyanis ha talpon is maradtak a vendéglők, veszteségük volt már eddig is bőven, a javulást azért hozó nyári hónapokkal együtt. A második hullám viszont tovább növeli a veszteségeket és ezt már sokan nem fogják bírni. Szakmabeli jelzések alapján akár a vendéglők harmada, fele is elbukhat, végleg bezárásra ítélve. A piaci előrejelzések sajnos ebbe az irányba mutatnak:

márc ápr máj jún júl aug szept okt nov dec  
-43% -76% -56% -33% -18% -14% -22% -25%* -40%* -65%*  
kereskedelmi vendéglátás  
-45% -76% -55% -33% -19% -14% -23% -30%* -45%* -70%*  
munkahelyi vendéglátás  
-30% -72% -68% -35% -8% -2% -12% -20%* -30%* -40%*
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, október, november: heti monitoros adatközlésből becsült, november: 1-20, december. előrejelzés  

Pedig jó dolog a kockás terítő mellett ücsörögni

A vendéglátás nem olyan – ma még -, hogy az élmény lecserélhető a kiszállítással, vagy a webes rendeléssel. A felszolgált ebéd, vacsora kényelme, a békés ücsörgés is számít, a mosogatás elmaradásának aprócska örömével együtt.

A járvány valamikori lefutása után rohanni fogunk a vendéglőbe ismét. De hát nem csak mi, mások is, ott valahol a határon túl, ahol sok magyar szakács és pincér is dolgozott.

Most végső tartalékaikat élik fel veszteségeik halmozásával a vendéglők. Kénytelenek a szakácsok, pincérek egy részétől is megválni. Ki tudja, ki fog újra befektetni, vendéglőt nyitni és bért fizetni a szakácsának és a pincérének. És ők mit választanak.

(blokkk.com)

640x40_feher
Scroll To Top