A 23 órás, majd a teljes bezárás az áprilisit közelítő mélységű gödörbe taszította a vendéglátást. A nyári kapaszkodást követően ebből már nem fog tudni minden vendéglátós kikapaszkodni. Az elvitel és az áfakulcs csökkentése annyit segít, hogy valamennyivel kisebb a huppanás, némi támogatással is körítve. Pedig fogunk még vendéglőbe járni, csak a cégtábla és szakács nem biztos, hogy a régi lesz a régi helyen. És ha odaát előbb nyitnak, akkor ismét kevés lesz a pincér.
A magyar vendéglátózás sorsa a járvány súlyosságától függ, pontosan szólva attól, meddig kell korlátozni a működését a járvány elleni védekezés miatt. És nem csak nálunk, hanem ott is, ahol korábban szívesen dolgoztak a magyar szakácsok, pincérek.
A vendéglátózás piacának több mint felét bukja év végén
A vendéglátás nagy szelete az úgynevezett kereskedelmi vendéglátás. 2019-ben a teljes 1.463 milliárdos vendéglátó forgalomból 1.331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizede a munkahelyi vendéglátás, mely 132 milliárd forintot könyvelhetett el. A vendéglátásban a július és az augusztus a legerősebb hónapok. A november viszont a második leggyengébb hónap a második félévben. És a december sem sokkal erősebb, ami viszont azt is jelenti, hogy az év vége nem a megugrás időszaka egyébként sem a vendéglátásban.
Az áprilisi, májusi zárlatot követően szépen kapaszkodott a vendéglátás kifelé a gödörből, igazából már csak a külföldi vendégek hiányoztak, akik korábban a bevétel 20-25%-át hozták a vendéglátózás konyhájára. De hát jött a járvány második hulláma szeptembertől, majd a korlátozások sorjában.
Az áfakulcs csökkentésén ugyan nyertek hozzávetőleg 10 milliárd forintot a vendéglők (a munkahelyiek kimaradtak ebből), de az el is megy a veszteségek pótlására, vagy éppen a kiszállítás költségeire, ha nem akarnak túl sokat a vendégre zúdítani belőle.
Előbbiekből kiindulva az év vége már elveszett a vendéglátás számára a kilábalásból és a járványhelyzet alapján azzal is számolni kell, hogy 2021 kezdete sem lesz még egy derűs időszak.
jan | febr | márc | ápr | máj | jún | júl | aug | szept | okt | nov | dec | |
2020 | 105 | 110 | 68 | 30 | 59 | 94 | 125 | 143 | 103 | 102* | 75* | 50* |
2019 | 91 | 94 | 111 | 114 | 125 | 133 | 144 | 156 | 125 | 129 | 117 | 124 |
KSH, érték: milliárd forint, folyóáras adatok,
*/: október, november: becsült adatok, december: előrejelzés |
Jó, akkor elviszem, de ez már más világ lesz
A járvány első hullámához hasonlóan az év utolsó hónapjaira is maradt az elvitel, vagy éppen a házhoz szállítás a vendéglátózásban. 2020 első két hónapja még 7-10%-os növekedést hozott a vendéglátásban, de a március közepétől a felszolgált, majd március végétől az elvitt, vagy kiszállított adagok mennyiségét nézve egy nagy zuhanás határozta meg a mérleget.
És most úgy tűnik, ha nem is olyan mély, de hasonló csúszás vár a vendéglátókra. Tapasztalataik már vannak a túlélésre, ha nem mehet be a vendég, amit az is jelez, hogy 2020 első félévében nem is változott a vendéglátóhelyek 51 ezres száma (azzal együtt, hogy akadnak szép számmal, akik ki sem nyitottak, azok közül, akik elsősorban a közben el is maradt külföldi vendégekre építették üzletmenetüket).
De hát a második hullám időszaka már más lesz a vendéglátásban is. Ugyanis ha talpon is maradtak a vendéglők, veszteségük volt már eddig is bőven, a javulást azért hozó nyári hónapokkal együtt. A második hullám viszont tovább növeli a veszteségeket és ezt már sokan nem fogják bírni. Szakmabeli jelzések alapján akár a vendéglők harmada, fele is elbukhat, végleg bezárásra ítélve. A piaci előrejelzések sajnos ebbe az irányba mutatnak:
márc | ápr | máj | jún | júl | aug | szept | okt | nov | dec | |||||||||
-43% | -76% | -56% | -33% | -18% | -14% | -22% | -25%* | -40%* | -65%* | |||||||||
kereskedelmi vendéglátás | ||||||||||||||||||
-45% | -76% | -55% | -33% | -19% | -14% | -23% | -30%* | -45%* | -70%* | |||||||||
munkahelyi vendéglátás | ||||||||||||||||||
-30% | -72% | -68% | -35% | -8% | -2% | -12% | -20%* | -30%* | -40%* | |||||||||
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, október, november: heti monitoros adatközlésből becsült, november: 1-20, december. előrejelzés | ||||||||||||||||||
Pedig jó dolog a kockás terítő mellett ücsörögni
A vendéglátás nem olyan – ma még -, hogy az élmény lecserélhető a kiszállítással, vagy a webes rendeléssel. A felszolgált ebéd, vacsora kényelme, a békés ücsörgés is számít, a mosogatás elmaradásának aprócska örömével együtt.
A járvány valamikori lefutása után rohanni fogunk a vendéglőbe ismét. De hát nem csak mi, mások is, ott valahol a határon túl, ahol sok magyar szakács és pincér is dolgozott.
Most végső tartalékaikat élik fel veszteségeik halmozásával a vendéglők. Kénytelenek a szakácsok, pincérek egy részétől is megválni. Ki tudja, ki fog újra befektetni, vendéglőt nyitni és bért fizetni a szakácsának és a pincérének. És ők mit választanak.