ingyenes webstatisztika

Varga Mihály: helyes kormányzati döntés volt a stratégiai megállapodások megkötése

Helyesnek bizonyult a magyar kormány tavalyi döntése, amellyel új szintre emelte az országban működő nagyvállalatokkal való együttműködését – jelentette ki Varga Mihály a villamosipari Schneider Electric és a kormány közötti stratégiai megállapodás aláírása alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön a francia cég szigetszentmiklósi logisztikai központjában.

A nemzetgazdasági miniszter a gyártás fejlesztéséről, a szolgáltatási tevékenység bővítéséről, illetve az innováció és kutatásfejlesztés kiterjesztéséről szóló együttműködési megállapodás megkötése alkalmából kiemelte: az eddig aláírt stratégiai megállapodásokkal minden fél nyert.
A kormány stratégiai partnerévé vált 36 nagyvállalat az elmúlt időszakban mintegy 650 milliárd forint értékű új beruházást valósított meg és 5500 új munkahelyet teremtett – tette hozzá Varga Mihály.
Hangsúlyozta, hogy a partnerséggel nyertek a hazai termelésüket bővítő érintett nagyvállalatok, a munkavállalók, a beszállítói feladatokat ellátó kis- és közepes vállalkozások, és nyert a magyar kormány is. Utóbbit a gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatottság bővülésével, valamint versenyképesség javulásával magyarázta a miniszter.
“Meggyőződésem, hogy nem ismeri fel a magyar gazdaság érdekeit az, aki nem látja a nemzetközi nagyvállalatokkal való együttműködésünk előnyeit” – hangsúlyozta Varga Mihály.
Emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon jelenlévő nemzetközi nagyvállalatok adják a bruttó hozzáadott érték 25, a beruházások 27 és a teljes export 70 százalékát.
Fontos, és a kormány célkitűzéseivel is összhangban áll, hogy ezek a nagyvállalatok kiemelkedő szerepet játszanak a hazai kutatásban, fejlesztésben, innovációban – hívta fel a figyelmet a stratégiai megállapodások jelentőségére Varga Mihály. Hozzátette: a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés hajtómotorja egyaránt az innováció, ezért is örvendetes, hogy a Schneider Electric a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységébe kész bevonni a magyar felsőoktatási intézményeket és kutatóközpontokat.
A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar kormánynak a tudáson és innováción alapuló gazdaságfejlesztés melletti kötelezettségét igazolja, hogy az elmúlt időszakban a kutatási, fejlesztési kiadások bruttó hazai termékhez mért aránya 1,3 százalék volt, ami az utóbbi 20 év legmagasabb értéke – s ezt az arányt 2020-ig 1,8 százalékra szeretnék emelni.
Varga Mihály közölte: az innovációs célra rendelkezésre álló uniós és nemzeti források minél hatékonyabb felhasználása érdekében a jövő év elejétől a Nemzetgazdasági Minisztérium dönt a pénzek elosztásáról. Így a tervek szerint 7 éven belül további 30 globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ telepedik le, erősödik meg Magyarországon.
A miniszter üdvözölte, hogy a Schneider Electric is Magyarországban  összpontosítaná a cégcsoport fejlesztési tevékenységét, hozzájárulva gazdasági növekedéshez, amely a harmadik negyedévben lényegesen meghaladta az elemzői várakozásokat.
A Schneider Electric-kel létrejött stratégiai megállapodással összefüggésben a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar kormány igen fontos partnereknek tekinti a francia befektetőket. Franciaország a negyedik helyen áll a Magyarországon befektető országok között mintegy 10 milliárd eurós befektetésével, a jelenlévő 300 francia tulajdonú cég 52 ezer magyar munkavállalót foglalkoztat – tette hozzá Varga Mihály.
A stratégiai megállapodást a nemzetgazdasági miniszterrel Spilkó József, a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. vezérigazgatója írta alá a cég szigetszentmiklósi üzemcsarnokában.
A vezérigazgató kiemelte: a 18 országot kiszolgáló elosztóközpontban jelenleg mintegy 27 millió euró értékű árut tárolnak, de nemcsak a Pest megyei városban, hanem másutt is folyamatosan bővítik tevékenységüket: a következő években 10 százalékos fejlesztéssel és jelentős létszámbővítéssel számolnak. Vállalják munkatársaik továbbképzését, illetve a felsőoktatási intézményekkel meglévő kapcsolataik erősítését, kiterjesztését is.
Julio Rodriguez, a nagyvállalat globális műveleti alelnöke többek között azt mondta: hamarosan Európa harmadik legnagyobb logisztikai egysége lesz a szigetszentmiklósi.
A Schneider Electric az energiamenedzsment nemzetközi szakértője, 130 ezer munkavállalót foglalkoztat több mint száz országban, globális értékesítése 2011-ben meghaladta a 22,4 milliárd eurót.
A kormány eddig 36 Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen negyven céggel írnak alá hasonló dokumentumot.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top