ingyenes webstatisztika

Varga Mihály: az új babakötvény további segítség a gyermeket nevelőknek

A hétfőtől jegyezhető,  megújult babakötvény további segítséget jelent a gyermeket nevelő szülőknek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn.

December 2-tól kaphatók a Magyar Államkincstár kirendeltségeinél az új babakötvények; a befektetés kizárólag a start-számlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az elsők között nyitott start-számlát és vásárolt az új állampapírokból az Államkincstár V. kerületi ügyfélszolgálatának értékpapír-forgalmazás járási kirendeltségén.
Varga Mihály hangsúlyozta: az új babakötvény a családi adórendszer, a rezsicsökkentés, a kiskeresetű családok adócsökkentése és a gyed-extra mellett decembertől újabb, jelentős segítséget jelent majd a gyermeket vállalóknak.
Varga Mihály és  Kisgergely Kornél kisgyermekei jelenlétében nyitotta meg a start-számlát.
A miniszter hangsúlyozta: egyszerűbb lesz az új babakötvény kezelése, így bízni lehet abban, hogy a korábbinál több szülő él majd a lehetőséggel. A babakötvény továbbra is csak az Államkincstárnál vezetett számlákon lesz elérhető, a szülőknek mostantól csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a start-számlát. A babakötvényt az Államkincstár fiókjaiban, és jelenleg 10 járási hivatalban lehet jegyezni.
Az NGM korábbi közlése alapján erre a start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetés esetén a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás – közölte az NGM.
A start-számlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár.
A Magyar Államkincstár korábbi közlése szerint az új babakötvény az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év.
A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátják ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. lesz. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá. A babakötvény első sorozata a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál start-számlával rendelkező gyermek javára vásárolható. Az ez idő után született gyermekek számára a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top