ingyenes webstatisztika

Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England

A csaknem három éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát idei második, csütörtöki kamatdöntő ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.

A brit jegybank pénzügypolitikai testülete nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés jelenlegi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.
Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak.
A BoE az eddig végrehajtott mennyiségi enyhítéssel a brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékát meghaladó pótlólagos likviditást juttatott a gazdaságba, a 0,5 százalékos alapkamat pedig a legalacsonyabb az 1694-ben alapított Bank of England fennállása óta.
A brit jegybank annak ellenére sem bővítette csütörtökön a mennyiségi enyhítésre fordítható likviditási keretet, hogy az előző kamatdöntés óta nyilvánosságra hozott előzetes adatok tanúsága szerint a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben visszaesett. Ráadásul a visszaesés a vártnál is jóval jelentősebb ütemű volt, elemzői vélemények szerint felidézve az újabb, immár harmadik recessziós mélypont kialakulásának kockázatát.
A brit statisztikai hivatal január végén ismertetett előzetes – a gazdasági aktivitási adatok 40 százalékának feldolgozására alapuló – becslése szerint a GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben 2012 negyedik negyedében. Az elemzői konszenzus az adatismertetés előtt 0,1 százalékos GDP-mínuszt valószínűsített a tavalyi utolsó három hónapra, sőt a konszenzusos átlagon belül voltak olyan prognózisok is, amelyek kisebb növekedést sem zártak ki.
Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – a globális pénzügyi válság elhatalmasodása óta eddig két mélypontú recessziót élt át. Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
A brit gazdaság két év elteltével ismét recesszióba került, mivel a 2011 utolsó negyedévben mért visszaesés után a tavalyi első és a második három hónapban is csökkent a brit hazai össztermék.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után összeállított előrejelzésében azt jósolta, hogy az ismét recesszióra hajló jelenlegi környezetben valószínűleg nem kell sokáig várni a mennyiségi enyhítési keret újabb bővítésére. A cég szakelemzői közölték, hogy májusra valószínűsítik a következő jegybanki likviditásinjekció bejelentését.
A Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki ülésével egy időben hallgatták meg a brit parlament alsóházában a brit jegybank júliusban hivatalba lépő következő kormányzóját. Mark Carney, aki jelenleg a kanadai központi bank vezetője, a képviselői meghallgatáson kijelentette: nyitott ugyan az azzal kapcsolatos vitára, hogy lehet-e alternatívája a Bank of England jelenlegi inflációkövető monetáris politikájának, ám a változtatás előtt “nagyon magasak az akadályok”, és továbbra is az árstabilitást középpontba helyező eddigi pénzügypolitika a legjobb.
A londoni elemzői közösség Carney korábbi nyilatkozatai alapján nem zárta ki, hogy a kanadai jegybanki kormányzó nyári beiktatása után a Bank of England monetáris politikájának hangsúlya áttolódhat a gazdasági növekedés ösztönzésére. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top