ingyenes webstatisztika
Home / Világgazdaság / Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England, hárman kamatemelésre szavaztak
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England, hárman kamatemelésre szavaztak

Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England, bár a monetáris tanács nyolc tagja közül hárman 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksoltak.

A brit jegybank csütörtökön bejelentett döntése a tavaly augusztusban kialakult monetáris alapállást erősítette meg.
Az akkori kamatdöntő ülésen a bank 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt.
A Bank of England abban a hónapban a kamatcsökkentés mellett 435 milliárd fontra (több mint 150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.
A mostani kamatdöntő ülésen a monetáris testület e kiterjesztett eszközvásárlási program folytatásáról egyhangúlag döntött.
A monetáris tanács a kamatdöntéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a font gyengülése jóval a 2 százalékos célszint fölé hajtotta a teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt: a fogyasztói árindex májusban 2,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
A Bank of England monetáris testülete közölte: arra számít, hogy az éves infláció őszre meghaladhatja a 3 százalékot, és valószínűleg hosszabb ideig a célszint felett marad, mivel folytatódik a font gyengeségének átszűrődése a fogyasztási termékek és a szolgáltatások árába.
A brit jegybank hangsúlyozza, hogy a font csak a májusi inflációs jelentés óta 2,5 százalékkal gyengült. Ha a font gyengesége tartósnak bizonyul, az tovább erősíti az importált inflációt – áll a monetáris tanács csütörtök jegyzőkönyvében.
A közlemény szerint a monetáris tanács készen áll a válaszintézkedésekre annak érdekében, hogy az infláció tartósan visszatérjen a 2 százalékos célszintre.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői a Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki döntését értékelve kiemelték, hogy a brit jegybank éppen tíz éve, 2007 óta nem jutott ilyen közel a kamatemeléshez, mint most.
A ház elemzői meglepetésnek nevezték, hogy a monetáris tanács három tagja is a kamatemelésre voksolt.
A Capital Economics kimutatja, hogy a piaci kamatvárakozás a monetáris tanács váratlanul kemény hangvételű közleményére azonnal erőteljesen reagált, és a piaci szereplők most már 2019 közepére – az eddigi várakozásnál egy évvel korábbra – árazzák a Bank of England kamatemelési ciklusának kezdetét.
A múlt heti brit parlamenti választásokat a monetáris tanács közleménye alig említi, ami a ház szerint nem teljesen meglepő, tekintettel arra a rengeteg bírálatra, amelyet a Bank of England a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás utáni kommentárjaiért kapott.
Mivel azonban a brit gazdaság a múltban is jól átvészelte a politikai bizonytalanságokat, és a jelek szerint a kormány a költségvetési szigor enyhítésére készül, a Bank of England első kamatemelése valószínűleg a piaci várakozásnál is hamarabb bekövetkezik – jósolták a Capital Ecomomics londoni elemzői.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×