ingyenes webstatisztika

Vagyonnyilatkozatok – 1. rész: Ingatlanokat és autókat vásároltak a képviselők tavaly

Számos országgyűlési képviselő vásárolt, örökölt és adott el ingatlant és sokan vettek autót is tavaly – derül ki az parlament honlapjára felkerült vagyonnyilatkozatokból.

Kövér László vagyonbevallásában nincsenek lényegi változások. A házelnök életbiztosítása 1,125 millióról 1,5 millióra, életbiztosításának értéke 2,75 millióról 3,2 millióra nőtt. Pénzintézeti számlakövetelése kétmillió forintról 2,5 millióra nőtt, tartozása nincs.
Vele ellentétben több képviselő is vásárolt vagy örökölt házakat, lakásokat és földterületeket tavaly. A fideszes képviselők közül Zombor Gábor 2015 márciusában Szigetszentmártonban vett egy 42 négyzetméteres hétvégi házat, frakciótársa, Vinnai Győző Nyíregyházán lett tulajdonosa felerészben egy 178 nm-es családi háznak, miközben eladta korábbi 104 nm-es lakóházát és 9,2 millió forint lakáshitelt vett fel. Vas Imre (Fidesz) két zuglói lakása, egy zalakarosi lakóháza és ráckevei szántója mellé tavaly árverésen vásárolt meg egy VI. kerületi, 95 nm-es üzlethelyiséget, miközben államkötvényben tartott megtakarítása 22 millió forintról 9 millióra apadt, Varga József (Fidesz )pedig növelte tulajdoni hányadát egy 7446 nm-es zamárdi ingatlanban és törlesztette 10 milliós tartozását egy magánszemély felé.
L. Simon László meglévő ingatlanjai mellé tavaly még két szántót vásárolt Gárdonyban, a szintén fideszes Bene Ildikó egy 2298 négyzetméteres telken álló újszászi családi ház felét és egy több mint nyolc hektáros szántót örökölt, frakciótársa Tiffán Zsolt pedig szintén örökléssel szerzett résztulajdont egy villányi és egy nagyharsányi szőlőben, valamint egy vilánnykövesdi erdőben. Ugyancsak örökölt a kormánypárti Becsó Zsolt, egy 454 négyzetméteres telken álló 150 négyzetméteres pásztói ház negyedét valamint egy 945 négyzetméteres telken található 80 négyzetméteres pásztói üdülő egyhatodát.
Tasó László (Fidesz) két nyíradonyi szántót vett, és több mint 30 millió forint értékben kapott támogatást Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, míg Bencsik Jánosnak továbbra is megvan a tatabányai lakása és békésszentandrási nyaralója, de a kormánypárti politikus kilenc, korábban is meglevő békésszentandrási földterületen ajándékozás révén növelte tulajdonrészét. A fideszes Horváth István korábbi ingatlanjai mellé egy nagydorogi 3756 négyzetméteres telken álló 160 négyzetméteres házat illetve egy 52 négyzetméteres pécsi lakást vásárolt, a KDNP-s Aradszki András pedig tavaly szeptember óta egy 552 négyzetméteres telken álló siófoki hétvégi ház egynegyedének a tulajdonosa lett.
Szatmáry Kristóf (Fidesz) már nem résztulajdonos egy XVI. kerületi házban és mindszentkállói pincéje sincs meg, megtakarításait viszont 1,9 millió forintról 5 millióra növelte. A szintén kormánypárti Szabolcs Attila a XXII. kerületben lett felerészben tulajdonosa egy építési teleknek, ugyanakkor megszűnt tulajdonrésze egy XI. kerületi társasházi lakásban és egy XXII. kerületi üdülőben. Nagy István (Fidesz) Mecséren vett egy gyümölcsöst és továbbra is tulajdonosa egy száz családból álló méhészetnek. Móring József Attila (KDNP) Zamárdiban vett meg felerészben egy 100 nm-es üdülőt, Kaposváron pedig egy 24 nm-es társasházi lakást, nincs meg viszont tulajdonrésze korábbi somogyvári lakóházában, és 10 millió forinttal eladósodott egy magánszemélynek. Mátrai Márta az Országgyűlés háznagya eladta kaposvári, felerészben birtokolt lakását.
Az ellenzéki képviselők közül az LMP-s Szél Bernadett egy 170 nm-es családi házat vásárolt Pátyon, de nincs már meg budapesti társasházi lakása, amelyet 1998-ban örökölt, képviselőtársa Sallai R. Benedek (LMP) pedig több mint 15 földterülethez – legelőkhöz, erdőkhöz, szántókhoz – jutott hozzá tavaly, többnyire cserével, emellett felsorolja a kapott uniós támogatásokat és a résztulajdonában álló kft. földbérleteit is, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek között nincs olyan döntés, amely képviselővé választása óta született volna.
A független, de az Együtt színeiben politizáló Szabó Szabolcs Gyöngyöstarjánban vett egy 40 nm-es hétvégi házat 1 millió 450 ezer forintért, ezzel ő az egyetlen a képviselők közül, aki feltüntette, hogy a megvásárolt ingatlanért mennyit fizetett. A szintén független, de DK-s színekben politizáló Vadai Ágnes egy 77 nm-es társasházi lakást vett a XIII. kerületben. A szocialista Burány Sándor korábban csak felerészben birtokolt egy 539 négyzetméteres telken álló, 170 négyzetméteres XIX. kerületi házat, de a vagyonközösség megszűnésével most azt egész a birtokába került, frakciótársa, Kiss László pedig korábbi 68 négyzetméteres, III. kerületi lakása mellett fele részben egy szintén óbudai 90 négyzetméteres lakás tulajdonosa is lett.
A jobbikos Staudt Gábor a XXII. kerületben vett felerészben egy családi házat, és valamivel több mint 3 millió forinttal adósodott el egy magánszemélynek, frakciótársa Szávay András viszont megszabadult fővárosi társasházi lakásától, amelyet még 2012-ben vásárolt, megtartotta soldvadkerti tanyáját és résztulajdonát egy szintén soltvadkerti társasházi lakásban.
Két jobbikos képviselőnek Vágó Sebestyénnek és Mirkóczki Ádámnak is megszületett a harmadik gyermeke az előző vagyonbevallása óta. Vágó Sebestyén emellett felerészben tulajdonosa lett egy 106 nm-es lakóháznak Tatán, és vásárolt egy Mazda személyautót is, valamint 14 millió forint hitelt vett fel egy pénzintézettől, Mirkóczki Ádám pedig egy VW Sharant vett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top