ingyenes webstatisztika

Ünnepi asztal: elversz vagy 100 milliárdot

Ajándékból is sokat veszünk, elmegy vagy 100 milliárd. De az ünnepi asztalra valókból is legalább ugyanennyit költünk. És itt a vásárlási csúcs igazából az arany hétvége: sok mindent csak frissen szabad venni. 

A halászlé mellé jön a bejgli, vagy jön valamikor a töltött paprika és még sok finomság, amit meg kell sütni, főzni.

Az ennivalóknál fontos a frissesség, ezért a karácsonyi ünnepi asztalra valókból a nagy vásárlási roham időszaka a gyertyagyújtást megelőző utolsó hét, ezen belül pedig most a naptár jóvoltából is az arany hétvége.

És a hat napos pihenő időszak jóvoltából nyilván a háziasszonyok igyekeznek több mindent előre megvenni, ne kelljen már annyit boltba menni. Ez az igyekvés is a rohamot pumpálja.

Keddtől vasárnapig tart ugyanis a pihenőnapok és az ünnepnapok egybefüggő sorozata, így nyilván sok háziasszony igyekszik amit csak lehet mielőbb beszerezni, tehát emiatt is nagyobb lesz az ünnepek előtti roham az élelmiszeres boltokban és a piacokon.

Kivétel is akad persze, például a szaloncukor, vagy a fűszerfélék, vagy a liszt, amelyeket már előbb meg lehetett venni, de azért az ünnepi konyhában a frissesség az úr. És sokan tervezik úgy, hogy hétfőn már nekiállnak sütni-főzni. De hát előtte azért nem árt bevásárolni.

Van, aki egész pontyot vesz a halászléhez, maga pucolja és csinál mindent utána, ahogyan a szakácskönyvekben az írva van. Élő hal már régóta – 2014-től – nem vásárolható a boltokban. Az értékesítésig a halak tárolhatók ugyan tartályban, azonban eladni csak olyan kábítást követően szabad, amellyel biztosítható, hogy a hal az eszméletét nem nyeri vissza. A halboltok és más kereskedelmi egységek így csak kábítást követően adhatják el a halakat.

Összejön a 100 milliárd az ünnepi asztalra valókból

Az elmúlt évek egyértelműen azt jelzik, hogy könnyen összejön a karácsonyi ünnepi asztalra valókból a 100 milliárdos költekezési mérleg az élelmiszer boltokban. És drágulás ugyan van, de hát a bevásárló listákon kilóban, darabban, literben van odavésve, mit is kell megvenni. A kettő együtt adja a mérleget:

élelmiszer boltos költekezés 2017 2018 2019 várható
nov dec dec/nov noc dec dec/nov nov dec dec/nov
397 491 +94 422 516 +94 460 560 +100
KSH, élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes boltok, érték: milliárd forint

De hát az árak

Az élelmiszeres vásárlások általában lassabban mozognak, mint az iparcikkesek. A kiskereskedelem egészének 5-6%-os éves növekedési tempója mellett az élelmiszer vásárlások volumene 3% körül emelkedett. És volt olyan december, amikor a növekedés csak 1-2% volt, például 2018-ban. Ezt persze megdobta néhány forinttal a drágulás, így már nagyobb volt a pénztárakban hagyott összeg növekedése.

Valami hasonló várható 2019 decemberében is, növekedés lesz kilóban, literben, darabban és árakban is az előző évhez képest.

(blokkk.com.)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top