ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Tűzszünetben állapodott meg Kijev a luhanszki szakadárokkal, újabb robbantás Harkivban

Miközben az ukrán fegyveres erők tűzszüneti megállapodásra jutottak a szakadárok egy részével, az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság képviselőivel, a szomszédos Harkiv megye központjában keddre virradóra ismeretlenek újabb robbantásos merényletet hajtottak végre a Nemzeti Gárda egyik laktanyájánál.

A robbanás a harkivi laktanya egyik használaton kívüli kapujánál történt, senki sem sérült meg. Az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló merényletek Harkiv megyében, amelyre a szeparatista erők szintén ki akarták terjeszteni a konfliktust, de – a helyi vezetés határozott szeparatizmusellenes álláspontja és az ottani lakosság támogatásának hiánya miatt – egyelőre nem tudták ott megvetni a lábukat. November 10-én plasztikbomba robbant a másfélmillió lakosú megyeszékhely egyik kocsmájában, ahol segélyeket gyűjtöttek a kelet-ukrajnai menekülteknek és a harcokban részt vevő ukrán katonáknak. Múlt héten pedig két harkivi metrómegállóban is fel nem robbant gránátokat találtak. A diverzáns cselekményekért a hatóságok a Harkivi Népköztársaságnak nevezett szakadár csoport tagjait tartják felelősnek.
Az ukrán média az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelői missziójának közlésére hivatkozva kedden megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők és a luhanszki szeparatisták képviselői – az orosz hadsereg képviselője és az EBESZ-küldöttség tagjainak jelenlétében – tűzszünetben állapodtak meg. A tűzszünetnek a Luhanszk megyében lévő “frontvonal” mentén, december 5-én kell életbe lépnie, a nehézfegyvereket pedig a szemben álló felek december 6-tól kezdik hátrébb vonni a korábbi tárgyalásokon kijelölt ütközőzónától.
A luhanszki szakadárok képviselői azt állították, hogy van befolyásuk a területükön harcoló, szintén Ukrajnától való elszakadást követelő kozákokra. Erre alapozva azt is garantálták, hogy a kozák csapatok is tartják magukat majd a fegyvernyugváshoz.
A tűzszünet életbe lépése előtt azonban a jelek szerint a szeparatisták igyekeznek megerősíteni pozícióikat. A Luhanszk megyében harcoló Ajdar ukrán önkéntes belügyi alakulat kedden azt jelentette, hogy éjjel a szeparatisták folytatták támadásaikat a megyében, és heves tűz alá vették a Luhanszk közelében, attól északra fekvő Scsasztya települést.
A harcok övezetéből információkat gyűjtő Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő kedden Facebook-oldalán arról írt, hogy tüzérségi fedezet alatt több harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű hatolt be Luhanszk megyébe Oroszországból. Luhanszk térségében, a megyeközponttól észak-nyugatra fekvő Szeverodonyeck környékén pedig páncélosokkal megerősített szakadár egységek próbálják visszaszorítani az ukrán katonákat.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top