ingyenes webstatisztika

Ukrán válság: Szlovjanszk polgármestere mégsem tud semmit az EBESZ-megfigyelőkről

A kelet-ukrajnai Szlovjanszk önhatalmúlag kikiáltott vezetője nem tud semmit az EBESZ négyfős megfigyelői csoportjáról, amelynek tagjaival hétfőn szűnt meg a kapcsolat – jelentette az orosz sajtó vasárnap.

Vjacseszlav Ponomarjov azt is közölte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyetlen megfigyelője sem tartózkodik náluk. Hozzátette, hogy “mindenki szabad, akiket a múlt héten feltartóztattak”. A kelet-ukrajnai Szlovjanszk “népi polgármesterének” szavait a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió idézte.
Korábban az Interfax orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a 4 fős misszió tagjai is kiszabadultak.
Csütörtökön Ponomarjov még azt mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy az EBESZ-nek azt a megfigyelőcsoportját, amelynek egy észt, egy dán, egy svájci és egy török állampolgárságú megfigyelő a tagja, a “helyi önvédelmi erők” fegyveresei fogták el, és a négy ember Makijivka településen van. Szerinte valamilyen berendezést találtak náluk, ami felkeltette a szakadárok gyanúját.
Szlovjanszk “népi polgármestere” most azt nyilatkozta az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek, hogy a sajtóértesüléseket ellenőrizték, de az észt, dán, svájci, török EBESZ-megfigyelő tartózkodási helyéről még nem kaptak információt.
Denisz Pusilin, az úgynevezett donyecki népköztársaság kormányfő-helyettese ugyancsak azt nyilatkozta vasárnap az orosz állami hírügynökségnek, hogy ő sem tud arról, hol van az EBESZ megfigyelőcsoportja.
A nemzetközi szervezet megbízásából Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelőkkel hétfőn szűnt meg az EBESZ kapcsolata. Akkor tartóztatták fel őket Donyeck közelében egy ellenőrző pontnál, és azóta nincs róluk hír. Másnap egy tizenegy fős csoportot fogtak el a szakadárok ugyanebben a térségben, de annak tagjait néhány óra múlva elengedték.
Wolfgang Ischinger, az EBESZ különmegbízottja még szerdán közölte, hogy a szervezet azt fontolgatja, az incidensek miatt befejezik a megfigyelői tevékenységet Ukrajnában.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top