ingyenes webstatisztika

Ukrán válság: Szabadon engedték az egyik foglyul ejtett EBESZ-megfigyelőt a szeparatisták

Szabadon engedték vasárnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik megfigyelőjét az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban.

A svéd megfigyelőt egészségi állapotára – cukorbetegségére – való tekintettel engedték el a szakadárok. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint az AP amerikai hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere látta, amint a férfi vasárnap délután két EBESZ-tárgyaló társaságában beszállt egy autóba, és elhagyta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületét.
Fegyveres szakadárok pénteken állították meg az EBESZ-tagállamok hét katonai megfigyelőjét szállító buszt a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszkban, és az ukrán fegyveres erők velük utazó öt tagjával, valamint a buszsofőrrel együtt foglyul ejtették őket.
A nap folyamán korábban sajtótájékoztatót rendeztek a túszejtő szakadárok, amelyen megmutatták a sajtónak, hogy az EBESZ-megfigyelők jól vannak. A misszió egyik tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem tekintik magukat foglyoknak, hanem Vjacseszlav Ponomarjovnak, Szlovjanszk szakadár polgármesterének “vendégei”. Hozzátette viszont, hogy nem tudja, mikor és milyen feltételek mellett engedik őket szabadon.
Semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra a szakadárok a megfigyelőkkel együtt foglyul ejtett ukrán katonákról.
Egy német kormányforrás szombati tájékoztatása szerint az EBESZ tárgyalócsoportot menesztett a helyszínre, hogy elérje a három német, egy cseh, egy lengyel, egy dán és a most már állítólag elengedett svéd megfigyelő szabadon bocsátását.
A katonai megfigyelői csoportot Kijev kérésére küldték Ukrajnába az EBESZ tagállamok a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-ben született Bécsi Dokumentum alapján. Ennek egyik fejezete rendelkezik arról, hogy EBESZ-tagállamok szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top