ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Német lap: a német drónok alkalmatlanok az ukrajnai bevetésre

Nem lehet használni a német hadsereg (Bundeswehr) pilóta nélküli repülőgépeit – drónjait – télen az ukrán-orosz határ térségében, mert nem bírják a nagy hideget – írta pénteken a Bild című német lap.

A beszámoló szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai küldetéséhez felajánlott Luna típusú drónok legfeljebb mínusz 19 Celsius fokban tudnak repülni, ennél hidegebb környezetben pedig eljegesednek és lezuhannak. Az ukrán-orosz határ térségben viszont télen gyakran jóval e határérték alatt van a hőmérséklet abban a légtérsávban – 3 és 5 ezer méteres magasság között -, ahol a drónok repülnek, ezért nincs sok értelme a Lunák bevetésének – írta a lap a Bundeswehrtől származó információkra hivatkozva.
További gond, hogy az EBESZ civil küldetést teljesít Ukrajnában, a drónok használatához viszont katonai személyzet szükséges – tették hozzá.
Németország Franciaországgal együtt ajánlott fel drónokat a fegyvernyugvásról szóló szeptemberi minszki megállapodás végrehajtásának ellenőrzését célzó EBESZ-misszióhoz, amelynek részeként a határ megfigyelését is tervezik a kelet-ukrajnai válsággócban.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerdán Berlinben Laurent Fabius francia külügyminiszterrel közösen tartott tájékoztatóján még azt mondta, hogy a német és francia drónok bevetése körüli jogi és technikai kérdéseket a hónap végéig rendezik.
A német kormány orosz kapcsolatokért felelős megbízottja, Gernot Erler viszont pénteken úgy nyilatkozott, hogy igen kétséges a terv megvalósítása. A szociáldemokrata parlamenti képviselő a Deutshlandfunk közszolgálati rádiónak megerősítette a Bild információját a Luna drónok korlátozott fagytűrő képességéről, és hozzátette: az is nagyon nehezen megoldható politikai kérdés, hogy miként lehet összeegyeztetni a drónok használatához szükséges katonai személyzet jelenlétét az EBESZ tevékenységét szabályozó előírásokkal.(MTI)

 

640x40_feher
Scroll To Top